fbpx
European Western Balkans
Evropa

Kurc podržao Vebera, založio se za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana

Sebastian Kurc; Foto: OSCE / Micky Kroell

BEČ – Austrijski kancelar Sebastijan Kurc podržao je danas kandidaturu Manfreda Vebera za mesto predsednika Evropske komisije na predstojećim izborima za Evropski parlament i zatražio da pristupna perspektiva za zemlje Zapadnog Balkana postane realnost.

„Sve drugo bi bilo nefer prema kandidatima“, rekao je Kurc na sednici Evropske narodne partije (EPP) u Beču, ukazujući na napredak u rešavanju spora oko imena Makedonije, kao i dijaloga Beograda i Prištine.

Što se Vebera, tiče izrazio je zadovoljstvo što se nemački hrišćansko-socijalni političar odlučio na kandidaturu dodajući da je to važan korak.

Istovremeno su Kurc i Veber, u svojim obraćanjima, oštro kritikovali „populiste“ i upozorili na opasnost da se građani upadnu u njihovu zamku.

Naglasili su značaj EPP za dalji razvoj EU, a Kurc je dodao da evropske vrednosti i demokratija nisu nešto o čemu se može pregovarati i da su oni osnova za uspeh Evrope.

Takođe je naglasio da ne smeju postojati članice drugog reda, te da je potreban fer odnos.

Kritikovao je podele na sever i jug, kao i istok i zapad, dodajući da EU može biti snažna samo ako su sve članice jedinstvene.

Povezani članci

Dejvis: Junker je naučio lekciju da se ne meša

EWB

Mej optužuje članice EU da se udružuju protiv Britanije

EWB

Lideri EU postigli dogovor o 750 milijardi evra zajedničkog duga za oporavak ekonomije

EWB