fbpx
European Western Balkans
Politika

Kurc posetio Beograd i Prištinu: Većina u EU podržava svaki dogovor koji obezbeđuje mir

Sebastijan Kurc; Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

BEOGRAD/PRIŠTINA – Kancelar Austrije Sebastijan Kurc posetio je juče Beograd, gde se sreo sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, a tokom današnje posete Prištini, razgovarao je sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.

Ovo je već druga poseta Srbiji jednog od najviših predstavnika austrijske države u periodu od nekoliko nedelja. Predsednik Austrije Aleksander van der Belen je posetio Beograd sredinom oktobra na poziv srpskog kolege Vučića, a sredinom ovog meseca planirana je i poseta predsednika austrijskog parlamenta Volfganga Sobotke Srbiji.

Kurc je izrazio uverenje da je moguće doći do rešenja kosovskog pitanja u dijalogu Beograda i Prištine i naglasio da je stav austrijske vlade da treba podržati svaki sporazum koji vodi ka dugoročnom rešenju.

Austrijski kancelar je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, rekao da zvaničan Beč smatra da, ako se dođe do sporazuma koji dugoročno može da obezbedi mir, neće stati na put tom dogovoru.

“Mi ćemo ga podržati. To je stav Vlade. Kako se meni čini, to je i većinski stav u EU. Ne može biti zadatak EU da u ovako ključnom procesu bude smetnja, već mora biti podrška. Ali smo svesni toga da je dug put do zajedničkog sporazuma”, odgovorio je Kurc na pitanje koja je crvena linija za Beč u postizanju dogovora Beograda i Prištine, u vezi inicijativa za korekcijama granica.

Kurc je izrazio ubeđenje da Zapadni Balkan zaslužuje da postane deo EU. „Kao uvereni Evropljanin, EU će biti potpuna tek kada države Zapadnog Balkana bude njen deo“, podvukao je on.

Istakao je da Austrija, kao predsedavajuća Savetom EU, čini sve kako bi se države Zapadnog Balkana, naročito Srbija, još više približile EU.

Kurc je takođe ocenio da se Srbija pokazala kao pouzdan partner u borbi protiv ilegalnih migracija i trgovine ljudima, iskoristivši priliku da se zahvali na pomoći i podršci koju ona pruža u ovoj oblasti.

Podrška za članstvo Kosova u Interpolu, uzdržanost oko vizne liberalizacije

Povodom današnje posete Prištini, Kurc je izjavio da Austrija podržava napore Kosova da bude primljeno u članstvo Interpola.

Kurc tvrdi da je i njegov koalicioni partner Slobodarska partija Austrije Hajnca Kristijana Štrahea s tim u vezi promenila svoj stav.

Naime, Štrahe je prilikom nedavne posete šefa srpske diplomatije Ivice Dačića Beču najavio da Austrija neće podržati prijem Kosova u Interpol, niti u bilo koju međunarodnu organizaciju, dok se ne postigne rešenje između Beograda i Prištine.

APA dodaje da Vlada u Beču navodi da je Kurc dogovorio sa Štraheom i ministrom unutrašnjih poslova Herbertom Kiklom da će Austrija prihvatiti članstvo Kosova.

Štrahe je imao kritički stav prema članstvu Kosova u Interpolu, ali su eksperti izneli argumente u vezi međunarodne policijske saradnje, koji su bili odlučujući, naglašeno je iz austrijske vlade.

Kurc je izrazio skeptičnost prema nameri Prištine da formira vojsku i poručio da treba preduzeti korake koji vode ka više stabilnosti, a ne nestabilnosti u regionu.

Kurc je, nakon sastanka sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, na zajedničkoj konferenciji za štampu, rekao da očekuje da se, s tim u vezi, vodi pravi dijalog, a svim partnerima i da po tom pitanju treba biti veoma obazriv.

Takođe, austrijski kancelar je ispoljio uzdržanost po pitanju vizne liberalizacije.

“Bio bih veoma obazriv sa očekivanjima koja se podstiču, posebno što se tiče vremenskih okvira”, poručio je Kurc.

On je istakao je da apsolutni prioritet mora biti da se nastavi dijalog Beograda i Prištine.

Tači je izneo stav Prištine da bi želeo što pre da vidi da se primeni odluka Evropskog parlamenta koji je odobrio viznu liberalizaciju.

Kurc je, međutim, naglasio da su Evropska komisija i Evropski parlament doneli pozitivne odluke o liberalizaciji, ali da je sada sve u rukama Evropskog saveta, prenosi N1.

“Tu ima veoma skeptičkih zemalja, zato sam ja vrlo pažljiv oko očekivanja za liberalizaciju viza. Evropska unija očekuje napredak u pitanjima vladavine zakona, ali je glavni prioritet dijalog Kosova i Srbije”, kazao je on i dodao da bez sporazuma ni jedna ni druga zemlja ne mogu da idu napred u procesu evropskih integracija.

Povezani članci

Han: Politički kompromis na Zapadnom Balkanu mora biti nagrađen

Tanjug

Nova tranša pomoći EU za unapređenje integrisanog upravljanja granicom Srbije početkom naredne godine

EWB

Usaglašen tekst hitne rezolucije EP o Srbiji, u fokusu položaj radnika u Linglongu i ekološki protesti

EWB