fbpx
European Western Balkans
Politika

Kurc: Pravila koja smo stvorili moramo da poštujemo

Sebastijan Kurc; Foto: Evropska komisija

VAHAU – Austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc izjavio je danas da je Evropskoj uniji potrebno manje pravila, ali ona treba da budu jasna i da se poštuju.

“Danas moramo da priznamo da smo u kritičnoj fazi, a dobra vest je da iako smo u njoj, na nama je da oblikujemo EU i osiguramo da se ova Evropa razvija u dobrom pravcu”, rekao je Kurc na Evropskom forumu u Vahauu.

Odgovor na pitanje kako to postići je u jednoj reči, a to je, kako je naglasio, “subsidijarnost”, što, kako je objasnio, znači manje pravila, ali zato ona moraju dosledno da se primenjuju.

“Pravila koja smo sami stvorili moramo i da poštujemo”, naglasio je Kurc.

On je rekao da je potrebna “jača EU u velikim pitanjima i jake zemlje i regioni u malim pitanjima” i podsetio da je moto Evrope “jedinstvo u različitosti”.

Prema njegovim rečima, Evropa po pitanju bezbednosti i odbrane treba da sarađuje sa partnerima, ali mora da bude u stanju da štiti svoje spoljne granice. Takođe je važno da ne dozvoli da bude ucenjivana pri tome, istakao je Kurc.

Kako je objasnio, danas postoje brojna žarišta u evropskom susedstvu – ukrajinska kriza nije rešena, napeta situacija u Turskoj, građanski rat u Siriji, terorizam je stigao u Evropu.

“Za rešavanje migrantske krize potrebna je saradnja sa susedima, ali ne i zavisnost od njih, ne smemo da dozvolimo da nas ucenjuju”, rekao je Kurc.

Govoreći o ekonomiji, austrijski ministar je pozvao i na smanjenje dugova i birokratije, kao i na podsticanje inovacija, konkurentnosti i privrednog razvoja.

“Ako mi kao EU ne želimo samo da živimo u bezbednosti, već i u blagostanju, onda je potrebno da naš udeo u svetskoj privredi povećamo”, rekao je Kurc.

Sa druge strane, ako želimo da garantujemo mir i blagostanje, onda ne smemo da zaboravimo na slobodu, jer je ona osnova za to, zaključio je Kurc.

Povezani članci

Za razliku od RIK-a, kosovski CIK ima aktivnu ulogu u izbornom procesu

Sofija Popović

Savet Evrope: Srpske vlasti da poprave odnose sa opozicijom na lokalnom nivou

EWB

Opozicione partije osudile odluku Vlade da izvrši uvid u transakcije novinara i organizacija civilnog društva

EWB