fbpx
European Western Balkans
Politika

Kurc: Zapadni Balkan zaslužuje članstvo u EU

Sebastian Kurc; Foto: OSCE / Micky Kroell

STRAZBUR – Evropska unija će biti kompletna tek kada se toj zajednici nacija pridruže i zemlje Zapadnog Balkana, izjavio je danas u Strazburu austrijski kancelar Sebastijan Kurc, predstavljajući poslanicima Evropskog parlamenta prioritete austrijskog predsedavanja EU.

On je poručio da će jedan od tri prioriteta austrijskog predsedvanja biti približavanje Zapadnog Balkana članstvu u EU. Kao preostale prioritete, naveo je bezbednost i borbu protiv ilegalne migracije, kao i digitalizaciju i automatizaciju u cilju osiguranja prosperiteta EU.

“Zapadni Balkan ne samo da ima evropsku perspektivu koju zaslužuje, već zaslužuje i članstvo u EU. Zato ćemo i raditi najbolje što znamo kako bi podržali proces njihovog pristupanja EU”, izjavio je Kurc.

On je, takođe, poručio da EU mora da bude aktivna u svom susedstvu kako bi osigurala stabilnost, bezbednost i mir.

“Jugoistočna Evropa, a posebno Zapadni Balkan, blizu su srca Austriji”, kaže Kurc.

Austrijski kancelar je zatražio da se zemljama Zapadnog Balkana da “iskrena perpektiva” i omogući stabilno napredovanje ka članstvu u EU, da bi se, kako je rekao, pobedile druge zemlje koje imaju uticaj u regionu i kompletirao EU projekat.

“Moramo da u nekom trenutku završimo projekat EU i uvedemo te zemlje u Uniju kako bi doprineli napretku EU, ali i podržali naše osnovne vrednosti”, ocenio je Kurc.

On je dodao da je rešenje spora oko imena između Grčke i Severne Makedonije značajan ohrabrujući znak, i izrazio zadovoljstvo što postoji “osnovna spremnost na otvaranje pregovora sa Albanijom i Makedonijom”, iako je zvaničan Beč želeo još jasnije signale.

Prema njegovim rečima, posebno je u migrantskoj krizi dokazano da Zapadni Balkan nije samo integralni deo Evrope, već i integralni deo njene bezbednosne arhitekture.

Kurc je istakao da je migrantska kriza proteklih godina izazvala veliku nesigurnost kod građana Evrope i uzdrmala poverenje u sposobnost Unije da obezbedi sigurnost.

Zbog toga, kako je naglasio, neophodno je bezbednost u Evropi i zaštitu evropskih građana postaviti kao najviši prioritet.

Prema njegovim rečima, neophodno je da dođe do promene paradigme u evropskoj politici migracije, a zaštita spoljnih granica je preduslov da se osigura dalje vekovni projekat bezgraničnog šengenskog prostora.

Samit EU, prema Kurcu, preduzeo je važni korak u ispravnom pravcu.

Izrazio je zadovoljstvo što je po prvi put koncept prihvatnih platformi prihvaćen u Savetu EU.

Održivo rešenje migrantske krize, smatra Kurc, moguće je postići samo ako je svih 28 država jedinstveno.

Dalji prioritet Austrije je obezbeđivanje blagostanja i digitalizacija.

“U ovoj oblasti Evropa mora da iskoristi svoju šansu. Poslednjih 20 godina smo dosta toga prespavali”, rekao je Kurc naglasivši da je neophodan pravi novi početak, ako evropska preduzeća žele ubuduće da igraju i dalje ulogu na svetskom tržištu.

Samo ako se visoko tehnološki proizvodi budu pravili u Evropi moguće je osigurati blagostanje, kazao je on.

Što se Bregzita tiče, Kurc je poručio da Evropa ne sme dozvoliti da bude podeljena.

“Evropa je naša budućnost i u Uniji ima mnogo više onoga što nas povezuje, nego što nas deli”, ocenio je on dodajući da Austrija preuzima predsedavanje u vreme preokreta.

Prema njegovim rečima međunarodni poredak se menja, postoji nepredvidiva američka administracija koja ugrožava međunarodne sporazume, a istovremeno Kina beleži brzi ekonomski uspeh.

Kada je reč o Rusiji rekao je da Austrija želi da da doprinos da se kanali za dijalog sa Moskvom pojačaju, podvukavši da je mir na našem kontinentu moguć samo sa, a ne protiv Rusije.

Povezani članci

Brnabić: Luksemburg uvek podržavao proširenje EU

Tanjug

NKEU predstavio Knjigu preporuka: Ima razloga za zabrinutost

EWB

Fon Kramon: Srbiji nisu postavljani ultimatumi oko francusko-nemačkog plana

EWB