fbpx
European Western Balkans
Politika

Kurti u autorskom tekstu za FAC: Brz dogovor sa Beogradom – dobar; dobar dogovor – bolji

Aljbin Kurti; Foto: Flickr/ UPF International

PRIŠTINA – Odnosi između Kosova i Srbije mogu se normalizovati samo ako se države dogovore o pravilima i principima kojih će se obe strane pridržavati, piše premijer Kosova Aljbin Kurti u autorskom tekstu za nemački Frankfurter algemajne cajtung, prenosi Dojče vele.

Kurti ocenjuje da je brz dogovor između Kosova i Srbije dobro rešenje, ali da je dobar dogovor bolje rešenje. “Dobar dogovor, međutim, mora biti zasnovan na demokratskim principima da bi bio okrunjen dugoročnim uspehom”, piše Kurti.

On ističe da do normalizacije odnosa između Beograda i Prištine može doći samo ako se obe strane dogovore o pravilima i principima kojih će se obe i pridržavati. “Dobra volja i susreti na ravnoj nozi, preduslov su za sve pregovore koji su usmereni na uspostavljanje mirnih odnosa. Politika koja ima za cilj osvetu je kratkotrajna i bez perspektive”, piše Kurti.

Premijer Kosova takođe je pozvao EU i SAD da nadgledaju proces i unapred definišu mere koje treba preduzeti u slučaju nepoštovanja principa i bilo kakvih kršenja sporazuma, ističući da je takse od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine uvela prethodna vlada Kosova.

„Međutim, princip reciprociteta je uvek bio vodeći princip moje stranke. Pored toga, reciprocitet svoju vrednost izvodi iz koncepta jednakosti i sveprisutan je u međunarodnim odnosima. Trajni mir i ravnopravnost vodeća su načela kosovske vlade, čiji sam premijer od početka februara”, naglašava Kurti.

On ističe da “sporazumi sklopljeni prisilom i pretnjama, koji nisu zasnovani na međusobnom poštovanju, nisu vredni papira na kojem ih potpisujemo” i navodi da je Priština, u znak dobre volje, spremna da ukine carinu za sirovine uvezene iz Srbije i Bosne i Hercegovine od 15. marta 2020. godine.

“Zauzvrat, pozivamo Srbiju da okonča kampanju protiv priznavanja nezavisnosti Kosova i ukloni necarinske barijere u trgovini. Ako srpska strana ovde pokaže dobru volju, kosovska vlada će u potpunosti ukinuti uvozne carine za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine u periodu od 90 dana od 1. aprila 2020. godine. Nadamo se da će Evropska unija ponuditi viznu liberalizaciju kosovskoj strani pre samita u Zagrebu 7. maja”, piše Kurti.

Premijer Kosova upozorava da će, u slučaju da Srbija ne bude poštovala dobru volju kosovske vlade da ukloni ekonomske, trgovinske i političke prepreke, te nastavi svoju međunarodnu kampanju protiv Kosova i ne ukloni postojeće barijere u trgovini, Kosovo od 1. aprila početi sa postepenom primenom principa reciprociteta, najpre u trgovini, a zatim i u poslovanju uopšte i u politici.

Povezani članci

Zaharijeva: Važno da Srbija ima konkretnu viziju puta ka EU

EWB

Ambiciozna mapa puta za Srbiju

EWB

[BSF] Manter: Optimista sam jer lideri žele da rešavaju probleme

EWB