fbpx
European Western Balkans
Region

Kurti: Vojska Kosova u saradnji sa Albanijom i Hrvatskom

PRIŠTINA – Kandidat za kosovskog premijera Aljbin Kurti tvrdi da će nova vlada u Prištini “formirati vojsku u partnerstvu sa Albanijom i Hrvatskom”.

“Prethodne inicijative za formiranje vojske naišle su na međunarodni zid. Naša vlada neće iznenaditi međunarodne faktore, već će iznenaditi zločince”, poručio je Kurti u sinoćnoj emisiji “Zona debate” televizije “Klan Kosova”, prenosi Kos sev.

Navodi se da je Kurti, govoreći o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku Kosova, koju je pokrenuo kosovski predsednik Hašim Tači kroz zakonske izmene, a ne kroz ustavne, kako je za međunarodnu zajednicu bilo jedino prihvatljivo – zbog čega je, kako se u Prištini veruje, ova transformacija i zaustavljena, naveo da je Tačijev “problem” bio to što je “sve iznenadio”.

“Na kraju se ispostavilo da to nije bilo ozbiljno i digao je ruke od toga,” rekao je Kurti.

On je kazao i da će njegova vlada “odmah započeti formiranje vojske, ali to formiranje ne znači da može da se uradi preko noći”.

“Vojska može da se raspusti preko noći, ali ne da se formira. Ne možete da formirate vojsku, bez razgovora sa Tiranom i bez razgovora sa NATO. Nema smislila da se kosovska vojska formira na iznenađenje naših saveznika i partnera,” zaključio je Kurti.

Kos sev prenosi navode “Klana Kosova” da je, iako je druga stranka po rezultatima na izborim održanim 11. juna, pokret Samoopredeljenje napravio je najveće iznenađenje i najbolji rezultat, sa 200.138 glasova, a sam Kurti je bio kandidat koji je osvojio najviše glasova izborima – 143.642.

Povezani članci

Apostolova: EU nije odgovorna za otkazivanje pomoći Severnoj Mitrovici

EWB

Avramopulos: Zabrinjavajući porast nacionalizma na Balkanu

EWB

Burić: Odnosi Hrvatske i Srbije najsloženiji u regionu

EWB