fbpx
European Western Balkans
Region

Lajčak: Balkan u Evropskoj uniji nije više rešenje problema

Miroslav Lajčak; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Ministar spoljnih i evropskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, u autorskom tekstu za Danas objasnio je da retorika iz prošlosti koja se ponovo upotrebljava na Zapadnom Balkanu ne rešava probleme, već ih samo odlaže.

Lajčak je rekao da iako je EU dala jasnu viziju regionu Zapadnog Balkana, i dalje postoji „duboko ukorenjeni nacionalizam“ u ovim državama, te da su pozivi na „etnički čiste države, na ujedinjenje naroda ispod zajedničke zastave sa dvoglavim orlom, isto kao i apeli da EU odlučnije prihvati ulogu arbitra“.

On je objasnio da je EU imala želju da veruje u napore vlada regiona da će ispuniti obaveze koje su neophodne za pristupanje, ali da sada postoji situacija „koja se ne može drugačije shvatiti nego kao ucena“.

Međutim, skorašnja retorika Hašima Tačija i Edija Rame „iako alarmantna, rezultat je toga da smo Zapadni Balkan poslednjih godina prvo ubedili u našu nezamenljivu ulogu pri prešavanju problema, a zatim smo region ostavili da se snalazi sam“, navodi Lajčak.

Lajčak rešenje ove situacije za sada ne vidi u pristupanju Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, već kao rešenje predlaže „aktivniji rad u pojedinim državama“, odnosno stvaranje posebnog organa Evropske unije koji bi se time bavio i navodi primer MMF misija, objasnio je Lajčak za Danas.

Povezani članci

Burić: Odnosi Hrvatske i Srbije najsloženiji u regionu

EWB

Kocijančič: Mogerini nije napustila sastanak SSP

EWB

Pahor: Prioritet nove EK treba da bude proces proširenja Zapadnog Balkana

EWB