fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Lajčak: Brisel od Vučića očekuje dalekosežnu odluku po pitanju Kosova

Miroslav Lajčak; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da Brisel od predsednika Srbije Aleksandra Vučića očekuje „dalekosežnu odluku“ po pitanju Kosova, ali da se srpski predsednik s pravom pita da li EU nudi evropsku perspektivu zauzvrat, prenosi FoNet.

„Najteži deo je bio da se dijalog uopšte ponovo pokrene“, rekao je Lajčak za austrijski Viner cajtung i ponovio je da je cilj obavezujući sveobuhvatni sporazum, prenosi Dojče vele.

„Već imamo predlog teksta o prognanim i nestalim osobama kao i o ekonomskoj saradnji. Ali i ovde važi načelo da ništa nije dogovoreno dok sve ne bude dogovoreno. Trenutno diskutujemo o veoma kompleksnim temama među kojima su finansijska potraživanja i vlasnička prava“, rekao je Lajčak.

On je istakao pitanje Zajednice srpskih opština koja je, kako je podsetio, već dogovorena sporazumima 2013. i 2015. godina, koji pak nisu sprovedeni.

„To je veoma osetljiva tema o kojoj se oglasio i kosovski Ustavni sud – to mišljenje se mora uzeti u obzir. Ali pitam one koji kažu da sada nije pravi trenutak za to – kada, ako ne sada? Pa sami ste potpisali dogovor“, naveo je Lajčak.

Slovački diplomata ukazuje da balkanske zemlje očekuju evropsku perspektivu, a EU očekuje da one na tome ozbiljno rade. To je, navodi Lajčak, „princip kokoške i jajeta“

„Možemo da se međusobno optužujemo, ali to nikome ne koristi“, ističe Lajčak.

Navodeći da izveštaji Evropske komisije o napretku jasno pokazuju da se u regionu „izgubio reformski elan“, Lajčak kaže da zemljama Zapadnog Balkana „mora biti jasno da prijem u EU zahteva mnogo rada i da niko ne dobija članstvo tek tako“.

„Tokom prošle Evropske komisije smo izgubili političku viziju, dominirali su tehnički detalji. To se osetilo i u državama Zapadnog Balkana. Ali uskoro bi trebalo da počnu pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom, uvedena je nova metodologija u razgovorima o proširenju. Politička vizija je ponovo tu“, dodao je Lajčak.

Povezani članci

Dragojlović: Krajnje vreme za finalizaciju primene Briselskog sporazuma

EWB

Tači: Mirovni sporazum može doneti napredak u regionu

EWB

EU o imenovanju Grenela: Dobrodošla pomoć SAD

Tanjug