fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Lajčak: Dijalog Beograda i Prištine ključan za obe strane, status kvo nije održiv

Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić; Foto: FoNet

BEOGRAD – Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je tokom svoje posete Beogradu da je za 10 godina dijaloga Beograda i Prištine postignut niz dogovora i da je značajan broj njih je sproveden na dobrobit ljudi koji žive na ovom prostoru, prenosi FoNet.

“Mi imamo mehanizam monitoringa, informišemo članice EU o napretku i jedne i druge strane, a govorimo da sveobuhvatni dogovor o normalizaciji odnosa treba da završi sva pitanja, uključujući i primenu svih sporazuma iz prošlosti”, rekao je Lajčak na konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem održanoj 3. marta.

Vučić je istakao da bi dijalog sa Prištinom mogao da se nastavi u aprilu ili u maju, u zavisnosti od toga kada će na Kosovu biti formirana nova izvršna vlast i ponovio da je pozicija Srbije teška, kao i da će se zemlja suočavati sa različitim pritiscima, ali da ima svoje nacionalne i državne interese koje će štititi.

“Srbija je posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je da ga nastavi u svakom trenutku kad dobije poziv iz Brisela. Srbija podržava aktivnosti i nemere Lajčaka da dođe do rešenja koje bi bilo dobro za obe strane, ali bez nametanja”, rekao je on.

Vučić je ukazao da je obaveza Srbije da bude odgovorna, ozbiljna i posvećena tom pitanju, jer u protivnom neće biti napretka u dijalogu i u evrointegracijama.

“Srbija ne postavlja nikakve rokove, jer je bolji dogovor kojim su zadovoljne obe strane, a ne ako se ishitrenim rešenjima dođe do toga,” naveo je Vučić.

Lajčak je rekao da ne može da naglasi koliko je dijalog ključan za obe strane kako bi napredovale na evropskom putu i istakao da status kvo nije održiv.

“Države članice EU očekuju da se dijalog o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa i o svim otvorenim pitanjima nastavi konstruktivno i u dobroj veri. Nemamo interes da održavamo status kvo, već želimo da proces završimo onoliko brzo koliko su obe strane spremne”, rekao je Lajčak.

On je dodao i da članice EU smatraju da se moraju primeniti svi sporazumi koji su postignuti u proteklih deset godina, kao i da u ovom procesu postoji odlična saradnja sa SAD, a pandemija je jedini razlog zašto ovde nije i njihov predstavnik Metju Palmer.

Vučić je poručio da Srbija podržava napore i namere Lajčaka da se politikom kompromisa dođe do rešenja, koje bi značilo nezadovoljstvo, ili delimično zadovoljstvo, za obe strane, ali bez ultimatuma i nametnutih rešenja.

Lajčak se danas takođe sastao sa premijerkom Anom Brnabić sa kojom je razgovarao o dijalogu.

“Jutros sam razgovarao sa premijerkom Brnabić o sprovođenju prethodnih obaveza preuzetih u dijalogu Beograda i Prištine i kako podržati Srbiju u napredovanju na putu pristupanja EU”, napisao je Lajčak na svom Tviter nalogu.

Premijerka Brnabić je zahvalila Lajčaku na “dobrom i otvorenom sastanku”.

“Drago mi je što ćemo nastaviti saradnju u okviru dijaloga Beograda i Prištine i evropske perspektive Srbije”, napisala je Brnabić na svom Tviter nalogu.

Lajčak se susreo i sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović.

Lajčak je u Beograd doputovao posle trodnevne posete Prištini, nakon čega će boraviti u Crnoj Gori 4. i 5. marta.

Pročitajte više: Lajčak: Nema prepreka za sporazum između Srbije i Kosova tokom mandata Kurtija i Osmani

Povezani članci

Tramp podržao međusobno priznanje u novim pismima Vučiću i Tačiju

EWB

Poslanici “Srpske liste” zatvorili se u Skupštini Kosova, žele sastanak sa Hanom

EWB

Bilčik i Kramon Taubadel: Nema alternative dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU

EWB