fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Lajčak: Dijalog Beograda i Prištine je jasno povezan sa evropskom budućnošću Kosova i Srbije

Miroslav Lajčak; Foto: Ministarstvo za spoljne i evropske poslove Slovačke

LUKSEMBURG – Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas da je diskusija pred ministrima inostranih poslova država članica EU o dijalogu Beograda i Prištine jasno pokazala da je dijalog dve strane jasno povezan sa evropskom budućnošću Kosova i Srbije.

Lajčak je na svom Tviter nalogu pozdravio priliku da se obrati šefovima diplomatije članica EU, kao i da je zahvalan na iskrenom intersovanju i snažnoj podršci koju je dobio.

Radio Slobodna Evropa prethodno je najavio da se očekuje se da će Lajčak podneti izveštaj šefovima evropskih diplomatija, a briselski zvaničnici su najavili da će Lajčak potom, iduće nedelje, otputovati u Beograd i Prištinu kako bi razgovarao sa tamošnjim političarima o “deblokadi” pitanja Zajednice srpskih opština na Kosovu (ZSO).

Borelj: Postizanje sporazuma je pitanje meseci, a ne godina

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj izjavio je danas da veruje da je postizanje sporazuma između Beograda i Prištine pitanje meseci, a ne godina, ako se obe strane uključe konstruktivno, prenosi FoNet.

“Podržavamo sve inicijative i Sjedinjene Američke Države su naš važan partner, ali Evropska unija je posrednik u dijalogu između Beograda i Prištine”, rekao je Borelj posle sastanka i dodao da se dijalog se nastavlja, iako se radi o složenom procesu, emotivnom za obe strane, navodeći da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti nedavno održali tri sastanka.

Borelj je naveo da obe strane treba da se pripreme za nastavak dijaloga, uprkos teškim pitanjima uz konstataciju da je postizanje sporazuma neophodan uslov na putu ka EU.

“Zemlje koje žele članstvo u EU moraju da ispune obaveze vezane za dobrosusedske odnose i međusobnu saradnju, a političari treba da promovišu politiku međusobnog poverenja”, izjavio je Borelj.

Prema njegovim rečima, za sve zemlje Zapadnog Balkana postoji evropska perspektiva.

Grlić Radman: Potrebna sveobuhvatna rasprava o ZB na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica EU

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman najavio je danas u Luksemburgu da će tražiti da šefovi diplomatija zemalja članica EU na jednom od sledećih sastanaka održe sveobuhvatnu raspravu o Zapadnom Balkanu, prenosi FoNet.

“Ponoviću potrebu za sveobuhvatnom raspravom o Zapadnom Balkanu na jednom od naših sledećih sastanaka”, izjavio je Grlić Radman.

On je dodao da Lajčak ima punu podršku za svoje napore.

“Nadam se da će Srbija i Kosovo postići sveobuhvatni sporazum jer status kvo nije opcija”, rekao je Grlić Radman.

Hrvatski ministar je ocenio da dijalog Srbije i Kosova nije jedini izazov, pošto 25 godina od sklapanja Dejtonskog sporazuma “Bosni i Hercegovini potrebna je pomoć, kako bi se izborila sa iskušenjima na evropskom putu”.

“Ja zato tražim da se na nekom od budućih ministarskih zasedanja EU održi sveobuhvatna rasprava o izazovima na Zapadnom Balkanu”, istakao je Grlić Radman

Ministri spoljnih poslova zemalja članica EU razgovarali su i o odnosima s Rusijom, o mogućnosti dodatnih sankcija protiv odgovornih za izborne prevare i nasilje u Belorusiji i o sankcijama za odgovorne za trovanje ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

Povezani članci

Han: Pozitivan razvoj atmosfere u dijalogu Beograda i Prištine

EWB

DW: Četiri scenarija i “zeleni talas” za Beograd i Prištinu

EWB

Razgovori Beograda i Prištine o tehničkim pitanjima, ne o statusu Kosova

EWB