Lajčak: Dijalog Beograda i Prištine može se nastaviti već u julu

Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić; Foto: Predsednik Srbije

BEOGRAD – Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas da je lično spreman da se nastavi dijalog pod okriljem EU, bez odlaganja i kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum koji će normalizovati odnose, rešiti nerešena pitanja, biti održiv i prihvatljiv i za region i članice EU.

Kao posrednik nisam ovde da bilo koga guram u određeni sporazum, već da pomognem stranama da postignu dogovor koji će funkcionsati za obe strane i oba naroda, rekao je Lajčak koji je čestitao Vučiću na izbornoj pobedi.

I Lajčak je rekao da veruje da se dijalog može nastaviti već u julu, podsećajući da je mesto Srbije u Evropi i da to u velikoj meri zavisi od rešavanja pitanja sa Prištinom.

“Srbija je deo Evrope. Vaši problemi su naši. Ali znate da je vas put povezan sa dijalogom”, poručio je Lajčak i dodao da želi da Srbija napreduje u dijalogu.

Ponovo je ukazao na važnost dijaloga i rekao da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o očekivanjima.

Vučić je izjavio da Srbija, u skladu s odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, u potpunosti podržava dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU i da se opredeljenost Srbije ka evropskoj budućnosti ne može odvajati od evropskog pokroviteljstva u tim razgovorima.

Sve teme o kojima se razgovara su veoma bolne, ma kako težili kompromisnim rešenjima i nikada ne mogu biti laka i jednostavna za našu Srbiju, rekao je Vučić posle razgovora Lajčakom i naveo da očekuje vrlo brzo nastavak dijaloga sa Prištinom, možda već u julu.

Vučić je rekao da Lajčak svojom znanjem i integritetom može da garantuje nezavisnost u posredovanju.

On je dodao da se očekuje nastavak dijaloga, da Srbija ceni napore SAD, ali da se očekuje nastavak pod pokroviteljstvom EU, jer je taj dijalog vezan za evropsku perspektivu Srbije.