fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Lajčak: Dijalog Beograda i Prištine može se nastaviti već u julu

Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić; Foto: Predsednik Srbije

BEOGRAD – Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas da je lično spreman da se nastavi dijalog pod okriljem EU, bez odlaganja i kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum koji će normalizovati odnose, rešiti nerešena pitanja, biti održiv i prihvatljiv i za region i članice EU.

Kao posrednik nisam ovde da bilo koga guram u određeni sporazum, već da pomognem stranama da postignu dogovor koji će funkcionsati za obe strane i oba naroda, rekao je Lajčak koji je čestitao Vučiću na izbornoj pobedi.

I Lajčak je rekao da veruje da se dijalog može nastaviti već u julu, podsećajući da je mesto Srbije u Evropi i da to u velikoj meri zavisi od rešavanja pitanja sa Prištinom.

“Srbija je deo Evrope. Vaši problemi su naši. Ali znate da je vas put povezan sa dijalogom”, poručio je Lajčak i dodao da želi da Srbija napreduje u dijalogu.

Ponovo je ukazao na važnost dijaloga i rekao da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o očekivanjima.

Vučić je izjavio da Srbija, u skladu s odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, u potpunosti podržava dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU i da se opredeljenost Srbije ka evropskoj budućnosti ne može odvajati od evropskog pokroviteljstva u tim razgovorima.

Sve teme o kojima se razgovara su veoma bolne, ma kako težili kompromisnim rešenjima i nikada ne mogu biti laka i jednostavna za našu Srbiju, rekao je Vučić posle razgovora Lajčakom i naveo da očekuje vrlo brzo nastavak dijaloga sa Prištinom, možda već u julu.

Vučić je rekao da Lajčak svojom znanjem i integritetom može da garantuje nezavisnost u posredovanju.

On je dodao da se očekuje nastavak dijaloga, da Srbija ceni napore SAD, ali da se očekuje nastavak pod pokroviteljstvom EU, jer je taj dijalog vezan za evropsku perspektivu Srbije.

Povezani članci

Nastavljen tehnički dijalog Beograda i Prištine u Briselu

EWB

Lajčak: ZSO će biti formirana, Srpska lista nema razloga da napusti institucije

EWB

Lajčak: Za postizanje sveobuhvatnog sporazuma potrebno vreme jer on treba da reguliše sva otvorena pitanja

EWB