fbpx
European Western Balkans
Politika

Lajčak: Izveštaj Komisije je prijateljska poruka Brisela Beogradu

Miroslav Lajčak; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Glavni partner Srbiji je Evropska unija, a izveštaj Evropske komisije je prijateljska poruka koja treba da pomogne vladi u Beogradu, izjavio je ministar spoljnih poslova Slovačke i predsedavajući OEBS Miroslav Lajčak.

Lajčak je za RTS rekao da Srbija treba da nastavi sa reformama.

“OEBS ne pretenduje da bude glavni međunarodni partner Srbiji, jer glavni partner je Evropska unija i glavni cilj je članstvo u EU i OEBS to podržava i pomaže u važnim reformama koje se tiču medija, sudskih procedura, borbe protiv korupcije i kriminala. To su pitanja važna za čitav region i, naravno, regionalna saradnja”, rekao je Lajčak.

Povodom izveštaja EK o napretku Srbije ka Evropskoj uniji, Lajčak smatra da je Srbija dobila dobar, pozitivan izveštaj, ali i koji pokazuje gde se očekuje napredak.

“To je jedna prijateljska poruka i treba da pomogne Vladi. Treba da se nastavi dijalog Beograda i Prištine koji je doneo konkretne rezultate. Mora da se poštuje dogovoreno. Ako je dogovoreno uspostavljanje Zajednice srpskih opština, onda to mora da se ispuni”, istakao je Lajčak.

On je, takođe, rekao da je zadovoljan rezultatima evropskih izbora u Slovačkoj i velikom izlaznošću građana ove zemlje.

Ističe da učestvuje u nekoliko projekata formulisanja prioriteta za Evropsku komisiju i Evropski savet.

“Ključno je da se vrati poverenje u taj projekat, koji treba da obezbedi mir, bezbednost, prosperitet i koji pomaže da se reše pitanja migracije, borbe protiv terorizma. Za nas u Slovačkoj važno je da EU potvrdi nastavak politike proširenja”, rekao je Lajčak.

Povezani članci

Rasprava o Srbiji u Odboru za spoljne poslove EP: Kritično o izborima, neuvođenju sankcija Rusiji

EWB

Pisonero: Tempo pregovora zavisi od napretka Srbije u reformama

EWB

Ursula fon der Lajen otpočela trodnevnu posetu regionu Zapadnog Balkana

EWB