fbpx
European Western Balkans
Politika

Lajčak: Kosovo i Srbija dogovorili mapu puta za sprovođenje sporazuma o energetici

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak; Foto: FoNet

BRISEL – Specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak za dijalog Kosova i Srbije objavio je danas da su dve strane u sredu postigle dogovor o usvajanju mape puta za implementaciju energetskih sporazuma u okviru Briselskog dijaloga. On je ocenio da je to „veliki korak napred”. Današnji dogovor je prvi koje su dve strane postigle od kada je Miroslav Lajčak preuzeo vođenje dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) pozdravila je postizanje dogovora, a u saopštenju se navodi da EU podstiče obe strane da napreduju u tom duhu i ostvare dalji napredak u svim ostalim nerešenim poslovima na implementaciji. Dodaje se da dogovorena mapa puta predstavlja postavlja jasan i konkretan raspored i konkretne korake za implementaciju energetskih sporazuma iz 2013. i 2015. godine, koji su „samo delimično sprovedeni sa relevantnim elementima koji su još uvek nerešeni”.

„Današnjim sporazumom, Elektrosever, kompanija u vlasništvu Srbije osnovana na Kosovu i prema kosovskom zakonu, počeće da snabdeva strujom potrošače u četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu”, navode iz EEAS, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE). 

Besnik Bislimi na Tviteru je ocenio da ovaj dogovor omogućava „fakturisanje električne energije u četiri severne opštine na Kosovu, u skladu sa kosovskim zakonima i regulatornom sistemu”.

Kako podseća RSE, meštani četiri opštine na severu Kosova – Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok – u kojima većinu čine pripadnici srpske zajednice, više od dve decenije ne plaćaju račune za utrošenu električnu energiju. Kosovo i Srbija su 2013. postigli sporazum o energetici u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa, a potom su 2015. godine usaglašeni zaključci. Prema tim sporazumima, naplatu struje na severu je trebala da vrši kompanija Elektrosever, koja nikada nije formirana.

Povezani članci

Nedovoljna podrška političara regionalnom pomirenju

EWB

Peterle: Kampanju pratilo zastrašivanje u srpskim sredinama

EWB

Nemačka vlada odgovorila poslanicima na pitanja o Huawei kamerama u Beogradu; deo odgovora poverljiv

EWB