fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Lajčak: Međunarodne organizacije su “oči i uši” na Kosovu

Miroslav Lajčak i Avdulah Hoti; Foto: Tviter / Miroslav Lajčak

PRIŠTINA – Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak napisao je na svom tviter nalogu da je drugi dan posete Kosovu počeo radnim doručkom sa predstavnicima međunarodnih organizacija, koje su “oči i uši” na Kosovu, prenosi FoNet.

“Obavestio sam ih dokle smo stigli u dijalogu pod pokroviteljstvom Evropske unije i poslušao sam njihove stavove i procene, kao očiju i ušiju na Kosovu”, napisao je Lajčak.

Lajčak se prethodni dan sastao sa premijerom Kosova Avdulahom Hotijem i predsednicom parlamenta Vjosom Osmanijem, a danas će se u Prištini sastati sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i čelnicima političkih partija.

Hoti: Neće biti ZSO sa izvršnim ovlašćenjima

Hoti je u utorak uveče, 13. oktobra, na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Lajčakom, rekao da će Zajednica srpskih opština (ZSO) biti onakva kako je definisao Ustavni sud Kosova i da neće biti Zajednice sa izvršnim ovlašćenjima.

Po oceni Hotija, Zajednica srpskih opština je zatvorena tema Sporazumom iz 2013. godine koji je ratifikovan u Skupštini Kosova i Sporazumom o principima iz 2015. godine i mišljenjem Ustavnog suda Kosova.

“Imamo garancije da Zajednica nema izvršnu nadležnost. Sklonili smo sa stola ideju razmene teritorija, niko ne govori o ovoj temi. O unitarnom karakteru države se ne razgovara”, poručio je Hoti.

Razgovaramo o konačnim sporazumima, za uzajamno priznavanje, rekao je kosovski premijer.

“Primenjuje se princip dogovoren sa našim partnerima i posrednicima u dijalogu, ne slažemo se ni oko čega, dok se o svemu ne dogovorimo. Ništa se ne primenjuje dok se ne zaključi konačni sporazum o uzajamnom priznavanju ratifikovan u Skupštini. Tada započinje primena”, istakao je kosovski premijer.

Na konferenciji za novinare Hoti je rekao da Kosovo ni na koji način ne blokira dijalog.

“Lajčakova poseta dolazi u pravo vreme za procenu procesa dijaloga i planova za buduće sastanke. Postoje teške teme poput Zajednice, kojoj ćemo pristupiti u skladu sa obavezama koje smo preuzeli pred Skupštinom i pred građanima”, rekao je Hoti.

Kosovski premijer je izjavio da se saglasio sa međunarodnim partnerima da Kosovo sedi za pregovaračkim stolom samo radi konačnog sporazuma o uzajamnom priznavanju.

Stano: Poštovanje Briselskog sporazuma je obaveza koja mora da se ispuni

Međutim, zvaničnici Evropske unije poručili su Kosovu da je poštovanje Briselskog sporazuma obaveza koja mora da se ispuni, kao i to da pitanje formiranja Zajednice srpskih opština mora biti uključeno u okvir sveobuhvatnog sporazuma o kojem se pregovara u Briselu, prenosi Koha.

Portparol EU za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano rekao je da je na kosovskoj strani da predloži modalitete, navodeći obaveze koje je Kosovo preuzelo od 2013. godine, prenosi Kosovo Onlajn.

„Kosovo je 2013. godine zaključilo sporazum o osnivanju Zajednice srpskih opština. Ovaj sporazum su u dobroj nameri zaključile sve uključene strane. Nikada nije otkazan i povučen. U stvari, Skupštinu Kosova ratifikovala je Sporazum iz 2013. godine dvotrećinskom većinom. Time je Kosovo preuzelo međunarodnu obavezu da sprovede ovaj sporazum“, rekao je Stano.

Prethodno je iz kabineta premijera Hotija rečeno da ZSO neće biti tema razgovora u Briselu, i potvrđeno da će se obaveza da se uspostavi ZSO ispuniti poštovanjem ustava i presude ustavnog suda koji je utvrdio kršenja u sedam poglavlja sporazuma iz avgusta 2015. godine.

Stano je rekao da se odluka Ustavnog suda u vezi sa ZSO obično pogrešno tumači.

„Iz suda nikada nije rečeno da se Zajednica ne može uspostaviti. Stoga očekujemo da će Kosovo poštovati obaveze koje je preuzelo u dijalogu. Zajednica treba da se reši kao deo sveobuhvatnog sporazuma kako je dogovoreno na prvim sastancima lidera u julu 2020.godine, a zatim ponovo potvrđeno u poslednjem krugu 7. septembra 2020. godine“, naglasio je Stano.

Lajčak: EU mora da vodi dijalog

Proces u odnosima Kosova i Srbije mora voditi EU, jer Unija je finalna destinacija za uključene strane, izjavio je Lajčak u intervjuu koji danas objavljuje slovački list Pravda.

“Cenim dobru volju svih naših američkih prijatelja i njihove napore da pomognu. U isto vreme, važno je da se shvati da proces u odnosima Kosova i Srbije mora voditi Evropska unija. Jer Unija je finalna destinacija za uključene strane”, naveo je Lajčak.

On je dodao da je jasno da su aktivnosti SAD takođe i refleksija izbornog kalendara, ali da EU pozdravlja svaku pomoć.

Na pitanje da li ekonomski odnosi mogu stvoriti platformu za budući dijalog Prištine i Beograda, Lajčak navodi da je važno videti šta će se desiti sa infrastrukturnim projektima, poput puteva i železnica, koji su navedeni u sporazumima o ekonomskoj normalizaciji koje su Srbija i Kosovo potpisali u prisustvu američkog predsednika Donalda Trumpa u Vašingtonu u septembru.

“Svi ovi projekti već postoje u planovima Unije i finansirani su”, rekao je Lajčak.

Lajčak kaže da je veoma oprezan kada je u pitanju idealan scenarij procesa dijaloga Beograda i Prištine, kao i da se EU može kretati onoliko brzo koliko mogu i njeni partneri.

“Unija nije zainteresovana za usporavanje procesa, ali nije moguće ni da se on ubrza. Međutim, verujem da govorimo o mesecima, a ne godinama. EU ne nameće nikakav tekst sporazuma. Za nas je važno da sporazumi između Beograda i Prištine dovedu do približavanja EU, tako da su oni zasnovani na evropskim standardima. U isto vreme, i ovo je deo mog mandata, finalni dokument je namenjen stabilizaciji situacije u regionu”, rekao je Lajčak.

On je dodao da bi normalizacija odnosa između Kosova i Srbije bila veliko olakšanje za Zapadni Balkan.

Povezani članci

Lajčak: ZSO će biti formirana, Srpska lista nema razloga da napusti institucije

EWB

Kosovske carine: Tači i Vučić za kompromis, Haradinaj ne menja stav

EWB

Montgomeri: Sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova cilj SAD

EWB