fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Lajčak: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine u ponedeljak, ZSO nije na dnevnom redu

Hisnei, Lajčak i Đurić; Foto: Twitter / MiroslavLajcak

BRISEL – Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je juče na tviteru da će se eksperti sa Kosova i Srbije sastati u ponedeljak u Briselu, kako bi nastavili razgovore o finansijskim pitanjima i imovini, prenosi N1. 

“Zajedica srpskih opština (ZSO) neće biti na dnevnom redu, jer jedna strana još uvek nije spremna za pregovore. Ali ovo mora da bude rešeno kao deo sveobuvhatnog sporazuma dogovorenog na sastancima lidera”, napisao je Lajčak.

Ranije u četvrtak, Radio Slobodna Evropa, pozivajući se na izvore u Briselu, izvestila je da je Lajčak pozvao Prištinu i Beograd na novi sastanak 27. i 28. septembra.

Kako su preneli taj poziv uključuje diskusiju o položaju nevećinskih zajednica na Kosovu, tj. o ZSO.

U pozivu se dodaje da su lideri Beograda i Prištine pozvani na novu rundu dijaloga na najvišem političkom nivou 29. septembra. Međutim, izvori su upozorili RSE da je nastavak dijaloga sledeće nedelje i dalje neizvestan, u zavisnosti od spremnosti kosovske strane da razgovara o ZSO.

Izvori iz kosovske vlade potvrdili su za RSE da su dobili poziv, ali nisu rekli da li će otputovati u Brisel.

Ranije u četvrtak Hoti je istakao da je 2013. zaključen sporazum oko ZSO i nije isključio mogućnost da se sledeća runda ne dogodi ukoliko Beograd nastavi da insistira na tome da Zajednica srpskih opština bude na dnevnom redu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je ZSO nezaobilazna tema i da će na tome srpska strana insistirati.

Stano: Vučić i Hoti se u julu dogovorili da raspravljaju o ZSO

Premijer Kosova Avdulah Hoti i predsednik Srbije Aleksandar Vučič složili su se da će raspravljati o Zajednici srpskih opština (ZSO), već na njihovom prvom sastanku u julu kada je dijalog obnovljen, potvrdio je za Radio Slobodnu Evropu (RSE) potparol Evropske unije Peter Stano.

On je poručio da strane ne mogu zaobići temu aranžamnana zajednici na Kosovu, koja inače obuhvata i ZSO.

“Da razjasnimo da se ovo pitanje mora rešavati kao deo sveobuhvatnog sporazuma koji je dogovoren na prvom sastanku lidera na najvišem nivou u julu i ponovo potvrđen na poslednjem sastanku u Briselu 7. septembra”, rekao je Stano.

Kako piše RSE, on je odbacio navode novinara da je dijalog o normalizaciji odnosa u krizi, te je podsetio da je konkretan primer predstojeći susret glavnih pregovarača, koji će se organizovati narednog ponedeljka.

Povezani članci

EU za hitnu primenu dogovora o ZSO, paralelno rad na sporazum

EWB

Biber: Sporna tačka 10 ne vezuje se za međusobno priznanje, već priznanje manjina

EWB

Hoti: Konačni sporazum sa Srbijom bi trebalo ratifikovati bez narušavanja unitarnog karaktera Kosova

EWB