fbpx
European Western Balkans
Region

Lajčak ne vidi BiH kao kandidata za članstvo u EU u 2018. godini

Miroslav Lajčak; Foto: Evropska unija

BERLIN – Ministar spoljnih poslova Slovačke i nekadašnji visoki predstavnik EU u BiH Miroslav Lajčak kaže da ne vidi BiH kao kandidata za članstvo u EU u sledećoj godini.

I dok je u ponedeljak, naime, zvanični Brisel pozvao BiH na “hitno usvajanje zakona o akcizama i potpisivanje Ugovora o uspostavljanju transportne zajednice”, a predsedavajući Predsedništva Dragan Čović najavio da će BiH do kraja godine završiti obaveze kada je reč o Akcionom planu za članstvo u NATO-u (MAP) i kandidatskom statusu BiH u EU, poznavaoci bosanskohercegovačkih “prilika i neprilika” sve stavljaju pod veliki znak pitanja.

“Posebno ne u ovakvim okolnostima”, rekao je Lajčak za Dojče vele.

On se na marginama ministarskog samita u Briselu osvrnuo na nedavno održani samit Zapadnog Balkana u Trstu gde jedino BiH nije stavila potpis na ugovor o Transportnoj zajednici.

“Samit u Trstu je pokazao da BiH sama od sebe pravi taoca. Političari zbog svoje nesposobnosti da se dogovore u ime evropske budućnosti, što je jedino pitanje koje ima značajnu podršku svih u BiH, su izolovali svoju zemlju čak i od ostalih država u regionu”, napominje Lajčak.

On ponavlja stav da su političarima u BiH partijski i lični interesi važniji od interesa i zemlje i građana. Istovremeno, Lajčak upozorava da se u EU ne ulazi uz pomoć Bonskih ovlašćenja ili sankcija.

“Vi treba da pokažete svakim korakom i legislativnim aktom da su evropske integracije vaš prioritet. Nažalost, odgovornost međunarodne zajednice leži u tome što smo navikli političare u BiH da mi rešavamo vaše probleme. To tako ne funkcioniše sa evrointegracijama. Pogotovo kada nema entuzijazma za proširenje u EU. Treba uložiti dvostruko više napora da bi se ušlo u EU”, ističe slovački šef diplomatije.

Povezani članci

Italija pozdan partner na putu ka EU, bez “skrivene agende”

EWB

“EU učini više”

EWB

Forum Jadransko-jonske inicijative u Bečićima: Jačanje političkih veza u regionu

EWB