fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Lajčak: Nema prepreka za sporazum između Srbije i Kosova tokom mandata Kurtija i Osmani

Miroslav Lajčak i Vjosa Osmani; Foto: Twitter / Miroslav Lajčak

PRISTINA – Tokom drugog dana posete Kosovu, 2. marta, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastao se sa v.d. kosovskog predsednika Vjosom Osmani i istakao da “ne vidi prepreku da se postigne sveobuhvatan sporazum Kosova i Srbije tokom mandata Aljbina Kurtija i Vjose Osmani“, prenosi KoSSev.

Na zajedničkoj konferenciji sa Osmani, Lajčak je ponovio da proces dijaloga treba da se zaključi u roku od nekoliko meseci, a ne da traje godinama.

„Ne požurujemo i ne usporavamo ovaj proces. Ovde smo i na Kosovu i Srbiji je da odluče koliko brzo žele da nastave. Tu smo da posredujemo dijalogom“, kaže i dodaje da nije potrebno narednih 10, pet ili tri godine ukoliko postoji rešenost i volja strana.

Ipak, Osmani je istakla da treba uraditi reviziju dijaloga, ali i da nema promene kosovskog ustava.

“Kosovo više ne može da daje ustupke u dijalogu“, navela je Osmani. 

Ona je dodala da je jasno rekla u ime kosovskih institucija da bi za njih proces dijaloga trebalo da ima resetovanje, čiji bi pregled, između ostalog, pomogao Kosovu da bude pripremljeno i da poštuje sopstvene interese i interese svojih građana u procesu koji bi trebalo da rezultira uzajamnim priznavanjem unutar sadašnjih granica i sa važećim Ustavom Kosova.

Kako prenosi KoSSev, Lajčak je u Prištinu stigao sa pet poruka, od kojih je prva da čestita demokratski izabranim pobednicima na izborima, dok se ostale direktno odnose na dijalog sa Beogradom.

Druga poruka tiče se “bližeg” partnerstva EU i SAD u vezi sa pitanjem dijaloga u kontekstu dolaska Bajdenove administracije. Treća poruka izražava podršku EU mandatu Kurtija i Osmani i spremnost da podrži njihove prioritete.

Četvrta poruka se takođe odnosi na zajedničku evropsko-američku podršku nastavku dijaloga sa Srbijom, o čemu je, navodi, imao „dug i vrlo detaljan“ razgovor tokom jednosatnih susreta sa Kurtijem i Osmani.

Poslednja poruka tiče se političkog jedinstva na Kosovu po pitanju dijaloga, jer dijalog nije, kako je kazao Lajčak, odgovornost jedne partije ili samo vlade, već i svih ostalih političkih aktera, civilnog društva i građana, zbog čega se Lajčak tokom ostatka svoje posete sastao i sa svim ostalim strankama na Kosovu.

Lajčak se zahvalio Hoti na dobroj saradnji tokom njegovog mandata

Specijalni predstavnik EU takođe se sastao sa vršiocem dužnosti premijera Avdulahom Hotijem i zahvalio mu se na dobroj saradnji tokom njegovog mandata i posvećenosti dijalogu i evropskoj budućnosti Kosova.

Hoti se takođe zahvalio Lajčaku na dosadašnjoj saradnji u posredovanju u procesu dijaloga sa Srbijom i poželeo mu uspeh u finalizaciji ovog procesa.

Lajčak se tokom dana sastao i sa predstavnicima političkih partija kao i sa predstavnicima Srpske liste, a sastanku je prisustvovao i Tomaš Sunjog, specijalni predstavnik EU za Kosovo i šef Kancelarije EU u Prištini.

Srpska lista je saopštila da su glavne teme sastanka bile nedavno održani parlamentarni izbori i nastavak dijaloga Beograda i Prištine, prenosi KoSSev.

Lajčak je nakon sastanka sa političkim predstavnicima kosovskih stranaka na svom Tviter nalogu naveo da je sa njima razgovarao o potrebi da podrže dijalog, a koji je, kako je naveo, u interesu građana Kosova, te i da je „srećan jer su mu posvećeni“.

Lajčak se takođe sastao i sa političkim liderkama na Kosovu.

“Uživao sam u našoj razmeni o važnoj ulozi žena u politici i dijalogu“, rekao je Lajčak.

Kurti na sastanku sa Lajčakom ponovio da dijalog nije prioritet

Specijalni predstavnik EU se tokom svog prvog dana posete, 1. marta, sastao sa Aljbinom Kurtijem, čija je partija Samoopredeljenje pobedila na nedavno održanim vanrednim parlamentarnim izborima.

KoSSev navodi da je Kurti ponovio da ostaje pri svom stavu da dijalog nije prioritet

„Nema datuma, jer moramo da formiramo vladu, mora se obaviti potvrda rezultata izbora. Vlada će takođe imati ministra spoljnih poslova za sve izvršne poslove. Ja nisam protiv dijaloga u principu, ja sam za principijelan dijalog“, rekao je Kurti i dodao da će prioriteti nove vlade biti pravda i obezbeđivanje novih radnih mesta, uz borbu protiv širenja pandemije.

Ipak, Lajčak je ponovio poruku koju je dan nakon kosovskih izbora uputila EU, a to je da EU očekuje nastavak dijaloga ubrzo nakon formiranja kosovske vlade.

„Srbija i Kosovo imaju evropske ambicije, a Evropska unija je bila vrlo jasna – normalizacija odnosa je preduslov i to je ono što države članice očekuju, nema zaobilaženja“, rekao je Lajčak.

U intervjuu za Tanjug, nakon dolaska u Prištinu, Lajčak je poručio da Aljbin Kurti „dobro zna šta se od njega očekuje – nastavak dijaloga i on je spreman na to“.

On je dodao da bi tokom svoje posete Prištini i Beogradu želeo da čuje odgovor na pitanje kada će biti nastavljen dijalog u Briselu.

KoSSev navodi da je Lajčak istakao da je cilj da se postigne sveobuhvatan sporazum koji će rešiti sva otvorena pitanja između dve strane uključujući “dogovore o novim pitanjima”, ali i već postignute dogovore koji još nisu primenjeni “kao što je Zajednica srpskih opština“.

Kosnet: SAD podržavaju zajednički proces dijaloga koji vodi EU

Nakon sastanka sa Kurtijem, Lajčak se sastao i sa komandantom KFOR-a i američkim ambasadorom Filipom Kosnetom.

„Na današnjem sastanku sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom, potvrdili smo američku podršku zajedničkom procesu dijaloga koji vodi EU. Naš cilj: sveobuhvatno rešavanje i dublja evroatlantska integracija od koristi svim građanima Kosova i Srbije “, napisao je Kosnet na svom Tvitter nalogu.

Lajčak će turu na Zapadnom Balkanu nastaviti posetom Srbiji 3. marta, i Crnoj Gori 4. i 5. marta.

Povezani članci

Vučić i Tači o sveobuhvatnom rešenju i postignutom do sada

EWB

Šib: Mladi u Srbiji vide svoju budućnost u Evropskoj uniji

EWB

Kako dalje sa dijalogom Beograda i Prištine?

EWB