fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Lajčak: Očekujem susret Vučića i Kurtija pre leta

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak; Foto: FoNet

BEOGRAD – Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je za N1 da je glavni zaključak njegove posete da kod obe strane postoji volja da se dijalog nastavi i da je jedan od ciljeva dolaska bio da lideru Samoopredeljenja Aljbinu Kurtiju, kao budućem pregovaraču, da pune informacije o dosadašnjem procesu, prenosi FoNet.

“Mislim da imamo dovoljno prostora i očekujem da će se taj prvi sastanak desiti u razumno vreme – nakon formiranja svih potrebnih institucija (u Prištini) i to bi moglo da bude sigurno pre leta”, rekao je Lajčak.

On je naveo da su u dijalogu do sada dogovoreni neki delovi – tekstovi u vezi sa nestalim licima, interno raseljenima, ali i u vezi sa ekonomskom saradnjom. Na stolu je trenutno, kaže, imovina.

Kad je u pitanju Zajednica srpskih opština – od dogovorenog modela EU nije odustala.

“Dijalog je apsolutno ključan za normalizaciju odnosa, za evropski put, ali i za normalnu atmosferu između Kosova i Srbije. Meni je bitno da nijedan od aktera sa kojima sam se susreo na Kosovu i Srbiji nije postavio pitanje da li je potreban dijalog, i to je ključna poruka”, istakao je Lajčak.

Lajčak je rekao da je jedan od glavnih ciljeva njegove posete ovog puta bio to da se sastane sa Kurtijem, koji je dobio snažan mandat od birača, i da razgovaraju o nastavku dijaloga.

Predstavnik EU navodi da Kurti nije bio upućen u dijalog, tako da mu je bilo, kako kaže, bitno da kosovskom zvaničniku da pune informacije o dijalogu. On je doda da je zaključak da Kurti razume da je dijalog potreban, da je spreman da se sa njime nastavi i da je on taj koji će da vodi delegaciju Prištine.

Kaže da je dijalog potreban i zbog dogovaranja sporazuma, ali i zato što je to, kako ističe, jedina platforma za razgovor Beograda i Prištine.

Lajčak navodi da Uniji puno vremena oduzima ne samo dogovaranje ovog sporazuma, već i razgovor o tome koliko se primenjuju već postojeći sporazumi, “a tu ima puno izazova”.

“Ako nema dijaloga tenzije rastu, ako ima dijaloga tenzije padaju”, kaže Lajčak i navodi da se bez te platforme postojeća pitanja rešavaju “putem poruka preko medija, što nije najefikasniji način za njihovo rešavanje”.

Specijalni predstavnik EU navodi da su neki delovi budućeg sporazume već dogovoreni, odnosno “neki tekstovi u vezi sa nestalim licima, unutrašnje raseljenim licima ali i u vezi sa ekonomskom saradnjom”.

U tim tekstovima nema dvostrukog tumačenja, tamo je sve dogovoreno – ko, kada i kako će to da ostvari. Ali mi nismo obelodanili te tekstove jer postoji princip – dogovaramo jedan sveobuhvatni sporazum, znači ništa nije dogovoreno, dok sve nije dogovoreno. Ali, za mene je jako bitno da nema dvostrukog tumačenja”, naveo je Lajčak.

Upitan da li je u Beograd ili Prištinu doneo neki papir i pokazao ga potencijalnim pregovaračima, Lajčak kaže da “taj papir postoji naravno”.

“Taj papir je već dogovoren između predsednika Vučića i premijera Hotija. Oni znaju šta se pregovara, oni znaju tačno kakav je taj proces. A jeste, ja sam taj papir i neke druge papire doneo i predao gospodinu Kurtiju sada, da on ima punu informaciju. I za mene je bilo bitno da on formuliše svoju platformu, svoj program i prioritete sa znanjem svega onoga što treba da zna, kad je dijalog u pitanju”, navodi Lajčak.

Povezani članci

Forum u Albahu: Vučić i Tači diskutovali sa panelom o korekciji granica

EWB

Hoti: Konačni sporazum sa Srbijom bi trebalo ratifikovati bez narušavanja unitarnog karaktera Kosova

EWB

Junker potvdio dolazak na sastanak lidera Zapadnog Balkana u Berlinu

EWB