fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Lajčak: Pregovori Beograda i Prištine nisu laki, ne postoji rok

Miroslav Lajčak na Bledskom strateškom forumu; Foto: Twitter / MiroslavLajcak

BLED – Normalizacija odnosa Beograda i Prištine nije marketinška aktivnost, Evropska unija želi da pomogne normalizaciji odnosa i života zbog evropske budućnosti Kosova i Srbije, rekao je Miroslav Lajčak specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog na Bledskom strateškom forumu.

Lajčak je istakao da razgovori ali i atmosfera u kojima se oni vode nije laka.

Lajčak je naglasio da rok za završetak pregovora ne postoji, te da će EU dati vremena stranama onoliko koliko je potrebno kako bi se postigao sveobuhvatan sporazum o normalizaciji odnosa, dodajući da će se proces ipak dinamizirati kao i da će se strane sve češće sastajati i razgovarati.

„Očekivanja strana su veoma različita. Atmosfera u kojoj se vode razgovori nije laka, ali mislim da su sagovornici konstruktivni i rade puno da se pregovori nastave“, rekao je Lajčak.

On je naglasio da je pomoć svih partnera u normalizaciji odnosa korisna, ali da odžavanje paralelnih razgovora nije od pomoći ni Srbiji ni Kosovu.

Prema njegovim rečima, Evropska unija kao partner ima prednost a to je evropska perspektiva koju može ponuditi Srbiji i Kosovu.

“Proces normalizacije ima tri strane: Beograd, Priština i Brisel. Mi imamo prednost koju niko nema – evropska perspektiva i članstvo u Evropskoj uniji”, rekao je Lajčak.

On je dodao da Evropska unija mora biti obazriva i pametna u korišćenju onoga što je njena prednost, a to podrazumeva da se ne sme članstvo davati “džabe”.

Lajčak je istakao da ima podršku za angažovanje i nastavak pregovora u celoj EU.

“Po pitanju Kosova imam veliku podršku svih zemalja članica. Nisam čuo rezervisane stavove ni iz jedne od zemalja članica kada je u pitanju naše vođenje dijaloga”, rekao je Lajčak.

Prema njegovim rečima, imenovanje specijalnog izaslanika EU za Balkan pokazuje da je Unija prisutna u regionu kao i da je Zapadni Balkan deo evropske priče.

Lajčak je zaključio da je Brisel pravio greške u svom odnosu prema Zapadnom Balkanu, ali da EU ne može biti globalni igrač ukoliko izgubi ulogu u svom susedstvu.

Povezani članci

Lajčak: Dijalog Beograda i Prištine može se nastaviti već u julu

FoNet

Kocijančič: Finalni sporazum između Srbije i Kosova mora da bude održiv i realan

EWB

Borelj: Lajčak će umeti da pokrene dijalog Beograda i Prištine

EWB