fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Lajčak razgovarao sa Vučićem o dijalogu sa Prištinom i pomoći EU Srbiji

Miroslav Lajčak; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Miroslav Lajčak napisao je juče na tviteru da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao telefonom o temama iz svog mandata.

“U okviru uspostavljanja kontakata sa političkim liderima regiona razgovarao sam danas sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Vodili smo dobar i konstruktivan razgovor o očekivanjima od dijaloga (Beograda i Prištine), odgovoru na COVID-19 i pomoći EU, kao i o ekonomiji. Radujem se što ću raditi sa svojim partnerima za sve ljude na Zapadnom Balkanu”, napisao je Lajčak.

Kako prenosi RTS, Lajčak je ponovio da će Evropska unija pomoći Srbiji, kao zemlji kandidatu za članstvo, ne samo novcem za hitne potrebe u borbi protiv ove zarazne bolesti, nego i dugoročnom podrškom društvenom i ekonomskom oporavku posle pandemije.

Predsednik Vučić je zahvalio na pomoći Evropske unije i rekao da su u krizama poput ove neophodne saradnja i koordinacija mera između Zapadnog Balkana i Evropske unije, ali i u samom regionu.

Vučić je rekao da je zabrinut zbog širenja virusa na Kosovu i Metohiji i izrazio odlučnost Srbije da pomogne srpskoj zajednici na KiM, kao i spremnost na saradnju sa Albancima i zajednički rad sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini u zaustavljanju Kovid-19, prenosi RTS.

Povezani članci

Biber: Priča o podeli će postajati privlačnija što su alternative više nacionalističke

EWB

Grenel se odvojeno sastao sa Vučićem i Tačijem u Minhenu

EWB

Mekalister: Vučić i Tači dižu normalizaciju na “sledeći nivo”

EWB