fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Lajčak: Razgraničenje nije na dnevnom redu

Miroslav Lajčak; Foto: Evropska unija

BRISEL – Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je za austrijsku novinsku agenciju APA da razgraničenje nije na dnevnom redu procesa.

„Videli smo vrlo snažnu negativnu reakciju na razgraničenje u drugim delovima regiona, kao i zemalja EU. To me dovodi do zaključka da to nije na dnevnom redu i da ne bi trebalo da bude na dnevnom redu “, rekao je Lajčak, prenosi Tanjug.

On je ocenio je da je potreban dogovor koji smanjuje tenzije i da je ta ideja vrlo jasno pokazala da to neće biti slučaj.

Lajčak je odbio da komentariše navodni sporazum koji već postoji između predsednika Srbije i Kosova Vučića i Tačija, rekavši da on ne radi na osnovu glasina, a takođe nije imao šta da komentariše o navodnoj ulozi specijalnog izaslanika SAD za dijalog Ričarda Grenela u rušenju Vlade Aljbina Kurtija.

“Sjedinjene Države su uvek bile najvažniji međunarodni partner EU na Kosovu”, rekao je on dodajući da nijedan drugi međunarodni akter ne može regionu da pruži ono što EU može – da bude deo Evrope.

Lajčak je podržao viznu liberalizaciju Kosova i rekao da je činjenica da dolazi iz Slovačke, zemlje koja ne priznaje Kosovo, nebitna, jer on predstavlja EU.

Povezani članci

Mogerini: Novi sastanak pre kraja meseca; Tači: Nije u pitanju bojkot dijaloga

EWB

Tramp podržao međusobno priznanje u novim pismima Vučiću i Tačiju

EWB

Čolaku: Pregovori između Srbije i Kosova u završnoj fazi, ali vreme ističe

EWB