fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Lajčak: Realno očekivati da se sporazum Srbije i Kosova postigne do marta sledeće godine

Miroslav Lajčak; Foto: Ministarstvo za spoljne i evropske poslove Slovačke

BRISEL – Specijalni izaslanik Evropske unije za diijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak izjavio je da je realno očekivati da se sporazum Kosova i Srbije postigne do marta sledeće godine, ali da nije najbitnije da li će to biti u martu ili aprilu, ono što je značajno je “kvalitet tog sporazuma”, prenosi N1.

Lajčak je istakao da je on diplomata i da priznaje sve odluke međunarodnih organizacija pa i Međunarodnog suda pravde, da odlukom o proglašavanju nezavisnosti Kosova nije pogaženo međunarodno pravo. On je za prištinsku televiziju Klan Kosova, rekao da su njegove izjave protiv nezavisnosti Kosova izrečene tokom 2009. godine, godinu dana pre odluke Međunarodnog suda pravde.

“Ja sam diplomata i naravno da poštujem međunarodne institucije. Najznačajnije je da dolazim otvorenog uma, nemam tajnu agendu i donosim svoje iskustvo kako bi rešili nerešene probleme između Kosova i Srbije”, kazao je on.

Upitan o izjavama premijera Kosova u ostavci Aljbina Kurtija da postoji spreman tajni sporazum Kosova i Srbije, koji samo treba potpisati, Lajčak kaže da nikada nije čuo za takav sporazum.

“Neću da spekulišem, ja to ne radim. Ja nisam video takav sporazum niti mi je neko rekao da ima takav sporazum. Ja radim samo sa činjenicama, imamo jasnu agendu, imamo dijalog i znamo koji je naš cilj. Spekulacije ostavljam drugima, ja sam u potpunosti fokusiran na ono što imam pred sobom, to je dijalog, što je i moj mandat“, kazao je on.

Kaže da je EU jasno stavila do znanja da od Kosova i Srbije očekuje da se uzdržavaju od bilo kakvih aktivnosti koje potencijalno mogu pogoršati situaciju, jer “želimo da stvorimo atmosferu za pozitivan rezultat dijaloga i to su naša očekivanja”.

Povezani članci

Han se sastao sa Vučićem: Pozvaću sagovornike na Kosovu da odblokiraju trgovinu

EWB

Tači: Status kvo više nije moguće održati

EWB

Kurti najavio delimično ukidanje taksi od 15. marta

EWB