fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Lajčak: Sveobuhvatna normalizacija odnosa Kosova i Srbije apsolutno moguća

Miroslav Lajčak; Foto: FoNet

BEOGRAD – Evropska unija ubeđena je da je sveobuhvatna normalizacija odnosa između Kosova i Srbije apsolutno moguća, izjavio je Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak za dnevni list Danas. 

On je ocenio da je to u interesu Kosova i Srbije, celog regiona, ali i interesa Evropske unije, dodajući da EU i Amerika imaju dugu i produktivnu istoriju bliske saradnje na Zapadnom Balkanu i u procesu normalizacije odnosa Srbije i Kosova.

„Ova saradnja je donela opipljive pozitivne rezultate proteklih godina, i ja sam u čestom kontaktu sa svojim američkim kolegama, kako bismo pripremili zajedničku strategiju i zajedničke aktivnosti, i radujemo se obnovljenoj bližoj transatlanskoj saradnji“, rekao je Lajčak.

Na pitanje kada bi mogao da se nastave dijalog Beograda i Prištine, imajući u vidu da prethodne vlade na Kosovu nisu bile formiranje ni brzo ni lako, on je naveo da misli da nije mudro ‘fiksirati’ datum.

„Poruka EU je jasna: Spremni smo da nastavimo dijalog tamo gde smo stali u decembru čim nova (kosovska) vlada preuzme dužnost. I ja sam takođe spreman da putujem u ovaj region i sretnem se sa mojim pregovaračima čim uslovi to dozvole. EU je jasno predočila da nema drugog načina osim dijaloga na evropskom putu Srbije i Kosova. Stoga nastavak ovog dijaloga bez nepotrebnih odlaganja je u svačijem interesu“, rekao je Lajčak

Lajčak je poručio da politički lideri u ovom regionu treba da prednjače svojim primerom promovisanja klime uzajamnog poverenja, negovanja dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje, principima i vrednostima za koje se zalaže EU.

On je zaključio da je najbolji i najlakši način da se umanje zabrinutosti građana EU jeste da se sprovedu reforme i da se na delu pokažu rezultati, dodajući da upravo zbog toga je EU sada u svom političkom pristupu usredsređena na pomoć državama koje žele članstvo da sprovedu reforme i ispune svoje obaveze.

Povezani članci

Han: Pozitivan razvoj atmosfere u dijalogu Beograda i Prištine

EWB

Vučić i Merkel o “mapi puta” za pregovore nakon formiranja kosovske vlade

Agencije

Lajčak: Dijalog Beograda i Prištine je jasno povezan sa evropskom budućnošću Kosova i Srbije

EWB