fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Lajčak i Tači: Kosovu je neophodan dijalog

Miroslav Lajčak i Hašim Tači; Foto: Twitter / MiroslavLajcak

PRIŠTINA – Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak napisao je danas na tviteru, posle sastanka sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, da su se saglasili da je Kosovu neophodan dijalog, kao i sveobuhvatni sporazum, prenosi FoNet.

“Imao sam veoma dobar i izuzetno pronicljiv razgovor sa predsednikom Hašimom Tačijem. Saglasili smo se da je Kosovu potreban dijalog i sveobuhvatan sporazum”, napisao je Lajčak.

Tači je posle susreta izjavio da je na sastanku pre svega razgovarano o postizanju konačnog sporazuma između Kosova i Srbije.

“Mogu da zaključim da je naš razgovor bio korektan, konstruktivan, otvoren i prijateljski, a odnosio se na pronalaženje mogućnosti za postizanje konačnog sporazuma između Kosova i Srbije koji bi značio uzajamno priznavanje i mogućnost da Kosovo uđe u UN“, rekao je Tači.

On je tražio i da Evropska unija brže krene u liberalizaciju viznog režima za građane Kosova, navodeći da je jedina budućnost Kosova da bude deo NATO i EU.

“Kosovo je ispunilo sve kriterijume i verujem da je došlo vreme da Evropska unija stavi na sto mogućnost razgovora o uzajamnom priznavanju, jer bi to trebalo da bude prva tačka sporazuma”, rekao je Tači izražavajući uverenje da samo uzajamno priznavanje može garantovati mir i stabilnost u regionu i prijateljstvo između dve zemlje.

Tači je istakao da je o istim temama pričao sa Lajčakom u Briselu i sa američkim zvaničnicima u Vašingtonu.

“Vidim koordinaciju EU i SAD. To je dobra i ohrabrujuća poruka da budemo jedinstveni i u odnosu na Srbiju, što bi omogućilo brži ekonomski razvoj“, zaključio je Tači.

Petković: Jedini način da se dijalog nastavi jeste da Priština poštuje Briselski sporazum

Novi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da je jedini način da se dijalog Beograd i Prištine suštinski nastavi da Priština poštuje svoje obaveze iz Briselskog sporazuma i omogući formiranje Zajednice srpskih opština.

On je u saopštenju naveo da bi za dijalog Beograda i Prištine bilo bolje da je predsednik Kosova Hašim Tači informisao specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka kada će omogućiti formiranje ZSO, nego što je izneo “spisak želja” o međusobnom priznanju i članstvu Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Petković je ocenio da kandidovanje tema koje nisu u sferi realnog neće pomoći da se dijalog pomeri iz mrtve tačke.

“Jedini način da proces normalizacije odnosa bude nastavljen, ne samo formalno već i suštinski je da Priština ispuni svoje obaveze preuzete pre sedam i po godina i konačno prestane da opstruira formiranje ZSO”, naveo je Petković.

On je dodao da je javnost ostala uskraćena za informaciju kako EU reguje da činjenicu da Prištini “ništa ne znače ni potpisi na sporazume, niti data reč”.

Petković je dodao da Beograd ostaje iskreno opredeljen za dijalog, ali da produktivnijeg dijaloga ne može biti sa “nečasnim i nekredibilnim sagovornicima”.

“Siguran sam da ćemo naići na razumevanje naših evropskih partnera”, naveo je Petković.

Povezani članci

Evropska komisija: Beogradu i Prištini se mora dati prostor za dogovor

EWB

Ambasade SAD u Srbiji i Kosovu: Sporazum o normalizaciji treba postići u 2019.

EWB

Dragojlović: Krajnje vreme za finalizaciju primene Briselskog sporazuma

EWB