fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Lajčak u Beogradu o dijalogu sa Prištinom 22. i 23. juna

Miroslav Lajčak; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, posetiće Srbiju 22. i 23. juna, odmah nakon održavanja izbora, prenosi novinska agencija FoNet. 

Tokom posete, Lajčak će se sastati sa ključnim srpskim zvaničnicima sa kojima će razmeniti mišljenja o konkretnim sledećim koracima i modalitetima za brzi nastavak dijaloga uz pomoć Evropske unije.

Lajčak je u svojoj trodnevnoj poseti Prištini rekao da su stvoreni uslovi za nastavak dijaloga.

“Svaki put kad nešto učinim, pokušavam da to učinim 100 odsto, tako da sam posvećen obnavljanju dijaloga i pružiću pomoć stranama da dodju do sporazuma kojim bi se normalizovali odnosi Kosova i Srbije, uz stabilan i prihvatljiv sporazum”, rekao je Lajčak na konferenciji za novinare na kraju svoje prve posete Kosovu u svojstvu izaslanika EU za dijalog.

On je rekao da je tokom ovih dana imao konstruktivne i korisne sastanke sa liderima institucija i stranaka na Kosovu.

„Na sastancima sam naglasio da Kosovo mora biti ujedinjeno u dijalogu i o dijalogu se mora uzdići iznad politike. Dijalog mora početi brzo. Razgovarali smo i o konkretnim koracima, datumima i prioritetima. Srećan sam što je dijalog uz pomoć EU prioritet i očekujem da će se uskoro nastaviti“, rekao je Lajčak.

Tokom posete Kosovu specijalni izaslanik EU se u utorak sastao sa predsednikom Kosova Hašim Tači predsednicom parlamenta Vjosom Osmani, premijerom Avdulah Hoti i liderima političkih stranaka.

Takođe se sastao sa predstavnicima srpske zajednice i drugih nevećinskih zajednica na Kosovu.

Povezani članci

Mogerini: Dogovoreno intenziviranje razgovora u okviru dijaloga Beograd – Priština

EWB

EU: Mi ne tražimo priznanje Kosova

EWB

Stano: Nema rokova, ali ni odugovlačenja dijaloga Beograda i Prištine

EWB