fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Lajčak i Vučić: Dogovoren nastavak dijaloga

Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić; Foto: FoNet

BEOGRAD – Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je juče u Beogradu da o tome šta znači normalizacija odnosa treba da se dogovore dve strane u pregovorima, prenosi FoNet.

Lajčak je, posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao novinarima da je cilj dijaloga normalizacija odnosa Beograda i Prištine, ali da EU ne može da odlučuje o tome šta je normalizacija.

“Ne možemo mi da normalizaciju želimo više od Srbije i Kosova”, konstatovao je Lajčak.

On je izjavio da je cilj dijaloga i približavanje Srbije i Kosova članstvu u EU.

Lajčak je naveo da se Beograd i Priština u dijalogu bave osetljivim pitanjima, finansijskim potraživanjima, problemima imovine i Zajednice srpskih opština (ZSO).

“Ključno je da na kraju ne treba da postoji nijedno otvoreno nerešeno pitanje”, rekao je Lajčak i dodao da se sada bave problemima koji nisu bili deo pregovora, ali i o dogovorenim, a neispunjenim elementima.

On je naveo da sve što je dogovoreno između Srbije i Kosova mora biti izvršeno.

“Ono što je dogovoreno o formiranju ZSO treba da se ostvari. Tokom mog boravka u Prištini, niko od sagovornika nije rekao da obaveze neće biti ispunjene”, izjavio je Lajčak, uz ocenu da je logično da će Ustav Kosova morati da se menja.

Niko u Prištini nije rekao da to nije moguće, naveo je Lajčak.

“Protivim se utvrđivanju veštačkih rokova za okončanje dijaloga. Nema logike da se proces veštački ubrzava, sve zavisi od dve strane u dijalogu. Ubeđen sam da će uspeh dijaloga mnogo značiti za evropski put Srbije”, izjavio je Lajčak.

Vučič: Spremni smo za nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na sastanku sa specijalnim predstavnikom Evropske unije dogovorena puna posvećenost Srbije nastavku dijaloga i traženju kompromisnog rešenja.

“Mi smo spremni za nastavak dijaloga, kad god ga Lajčak zakaže”, poručio je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbija teži punopravnom članstvu EU, što je važno zbog investicija.

Vučić je ocenio da će pozicija Srbije u svetu biti snažnija što se više bude približavala EU i da je taj put određen napretkom u odnosima sa Prištinom.

“Želimo da se dođe do kompromisnog rešenja, radi normalizacije odnosa između Beograda i Prištine. Kakve god teške razgovore da imamo, bolje da vodimo dijalog, nego da ne razgovaramo, jer u toj situaciji može doći do ugrožavanja života ljudi, mira i stabilnosti”, izjavio je Vučić.

On je naveo da Srbija insistira na punoj implementaciji Briselskog sporazuma i ocenio da je to uslov bez kojeg nema uspešnog nastavka dijaloga.

“Suština Briselskog sporazuma je formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu”, ocenio je Vučić, uz konstataciju da je Srbija ispunila sve elemente, dok Priština za sedam i po godina nije ništa uradila, tvrdeći da mora da poštuje Ustav Kosova.

“Želimo da sa tim ljudima gradimo zajedničku budućnost, a ne da razmišljamo kako će neko nekoga da prevari”, rekao je Vučić.

Petković: Na testu je sposobnost EU kao posrednika u dijalogu da garantuje sprovođenje dogovorenog

Lajčak je razgovarao i sa vršiocem dužnosti direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem o nastavku dijaloga sa Prištinom i načinima da se reši problem odbijanja Kosova da omogući formiranje ZSO, saopšteno je iz tog tela Vlade Srbije.

Petković je Lajčaku preneo da ZSO mora biti formirana odmah i sa nadležnostima koje joj pripadaju po briselskim dogovorima, pa je sada na testu ne samo volja Prištine da se problemi rešavaju dijalogom, već i sposobnost EU kao posrednika u dijalogu da garantuje sprovođenje dogovorenog.

Petković je istakao da Beograd, u interesu čitavog regiona, želi nastavak dijaloga.

Tači: Vreme je da se uzajamno priznanje stavi na sto

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je juče da Zajednica srpskih opština, koju Srbija pokušava da vrati za pregovarački sto, nije tehničko pitanje i da je Ustavni sud Kosova o tome dao mišljenje, prenosi Gazeta ekspres.

Vreme je da se uzajamno priznanje stavi na sto, rekao je Tači i dodao da je obaveza Kosova da, u skladu sa mišljenjem Ustavnog suda, sprovede sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština.

Prema njegovim rečima, svaki izlazak iz tog okvira znači Republiku Srpsku i napad na Kosovo iznutra. Dodao je da premijer Avdulah Hoti ima rezerve po tom pitanju, ali je naglasio da Kosovo mora da ispuni svoje obaveze.

Govoreći o nedavnim posetama Briselu i Vašingtonu, Tači je rekao da razgovarao o aktuelnim događajima, a u Briselu je zatražio liberalizaciju viza. Istakao je da se SAD i EU moraju usaglašavati kako bi Srbija i Kosovo postigli konačni sporazum.

“Važno je da je postignut dogovor na ekonomskom polju, jer što je veći ekonomski razvoj, to ćemo imati bolji život i mir. Postignuće u Beloj kući je istorijsko. Uloga Sjedinjenih Američkih Država u političkoj sferi je nezamenjiva, ali SAD i EU moraju biti koordinisane“, rekao je Tači.

Dodao je da je u oba centra moći jasno rekao da o tehničkim pitanjima više ne treba razgovarati, jer su “zamorna i dosadna”, prenosi Kosovo onlajn.

Hoti: Sporazum na proleće

Kosovski premijer Avdulah Hoti rekao je da očekuje da će se dijalog između Beograda i Prištine okončati uzajamnim priznanjem za nekoliko meseci, a cilj je da se to dogodi na proleće, prenosi Kosovo Onlajn.

Hoti je rekao da će insistirati na dobijanju priznanja od Srbije, jer, kako je naveo, u suprotnom sporazuma neće biti.

“Ili će dijalog dovesti do sporazuma uz recipročno priznanje, ili neće biti ničega. Tokom poseta evropskim glavnim gradovima iznosio sam naše principe i sa njima ulazim u ovaj proces”, rekao je Hoti.

On je istakao da se ovaj proces završava recipročnim priznanjem.

“Za nekoliko meseci ćemo doći do te tačke i zaključujemo proces. Cilj je proleće, odnosno prvi meseci sledeće godine i nikako ne nastavljamo u drugom delu godine”, dodao je Hoti.

On je istakao i da će o mestu predsednika Kosova, u februaru ili ranije, razgovarati i sa predstavnicima opozicije.

Povezani članci

Stano: Netačne spekulacije da će EU sutra predstaviti nacrt sporazuma Beograda i Prištine

EWB

Vlada Kosova usvojila plan za sprovođenje Vašingtonskog sporazuma o ekonomskoj normalizaciji između Kosova i Srbije

EWB

Lajčak: Dijalog Beograda i Prištine je jasno povezan sa evropskom budućnošću Kosova i Srbije

EWB