fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Lajčak: Za postizanje sveobuhvatnog sporazuma potrebno vreme jer on treba da reguliše sva otvorena pitanja

Miroslav Lajčak; Foto: Evropska unija

BRISEL – Za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa potrebno je određeno vreme, jer on treba da reguliše sva otvorena pitanja i da ima jasne odredbe o načinu sprovođenja i nadgledanja, poručio je specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak, prenosi N1. 

On je ipak naglasio da se pre može govoriti da su u pitanju meseci nego godine.

Prema njegovim rečima, u dijalogu Srbije i Kosova govori o normalizaciji odnosa.

“Generalno, postoji razumevanja šta to znači, ali na kraju je na dvema stranama da definišu šta im normalizacija odnosa znači, pronalazeći rešenje koje je u skladu sa međunarodnim pravo i pravnom tekovinom Evropske unije, prihvatljivo za države članice, doprinosi stabilnosti regiona i što je najvažnije, pomaže im da ostvare značajan napredak, svaka na svom evropskom putu”, rekao je on.

Kako je istakao,  obe strane znaju da njihov evropski put vodi kroz dijalog i da za dijalog ne postoji alternativa.

“Sporazum o normalizaciji učiniće tu evropsku perspektivu vrlo opipljivom za obe strane. Naravno, Evropska unija ima jasne kriterijume za pristupanje, reforme koje treba ispuniti, ali, kako ja vidim, konstruktivan angažman u dijalogu i njegovo uspešno zaključenje kroz sveobuhvatan sporazum trebalo bi da ubrzaju njihov evropski put”, naveo je Lajčak.

On je naveo da je, pre nego što su se strane sastale u julu u Briselu, razgovarao sa stranama o elementima sveobuhvatnog sporazuma.

“Obojica su se u načelu složili sa njima, tako da u pogledu sadržaja nema iznenađenja, a objasnio sam im i našu metodologiju”, rekao je Lajčak.

Kako je istakao obe strane moraju pokazati velikodušnost i tražiti kompromis kako bi na kraju svi dobili po malo, u korst svog naroda.

On je podsetio da je Evropska unija najveći investitor, donator i komercijalni partner u regionu, ali da pozdravlja ako obaveze preuzete u Beloj kući znače da će SAD doprineti finansiranju postojećih projekata.

“Istovremeno, države članice EU pozdravile su zajedničku izjavu predsednika Vučića i premijera Hotija da daju najviši prioritet integraciji u EU i da će nastaviti rad na dijalogu uz posredovanje Evropske unije, kao i da su predani udvostručavanju napora kako bi osigurali dalje usklađivanje sa EU u skladu sa obavezama”, rekao je Lajčak, dodajući da će Unija takođe vrlo pažljivo pratiti buduće akcije i očekuje da će obe strane postupiti u skladu sa izjavom.

Lajčak je rekao da između SAD i EU apsolutno ne postoji rivalstvo kada je reč o dijalogu. Takođe, on je odbacio ideje da rešenje odnosa Beograda i Prištine treba tražiti na međunarodnoj konferenciji poput Dejtona, uz učešće velikih sila, umesto kroz dijalog u Briselu.

Povezani članci

Montgomeri: Sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova cilj SAD

EWB

Biber: Sporna tačka 10 ne vezuje se za međusobno priznanje, već priznanje manjina

EWB

Haradinaj: Tači nije rekao ništa konkretno o sastanku sa Vučićem u Vašintgonu

EWB