fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Lajčak: ZSO će biti formirana, Srpska lista nema razloga da napusti institucije

Miroslav Lajčak; Foto: Evropska unija

PRIŠTINA – Zajednica srpskih opština, kao i svi drugi elementi sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji biće sprovedeni tek nakon potpisivanja pravno obavezujućeg sporazuma, rekao je danas specijani izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak na kraju posete Prištini, ocenjujući da nema razloga da Srpska lista napusti kosovske institucije, prenosi FoNet.

Lajčak je na konferenciji za štampu rekao da su ga sagovornici u Prištini uverili da će Zajednica srpskih opština biti formirana i da ih je pozvao da budu spremni na kompromis, preneo je Kossev.

Kao što znate, dodao je, “pregovaramo o Sveobuhvatnom pravno-obavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, koji će rešiti sve otvorene probleme zauvek i približiti Kosovo i Srbiju EU jer je to sporazum i proces zasnovan na međunarodnom pravu i EU acquis i koji će stabilizovati regionalnu situaciju“.

Kada je Zajednica srpskih opština u pitanju, Lajčak je podvukao da Kosovo, radi svoje evropske budućnosti, mora da poštuje sporazume.

„Ova tema je na Kosovu propraćena emotivno i razumem osetljivost, ali dozvolite da budem jasan da EU nema interes da destabilizuje Kosovo niti da napravi Kosovo nefunkcionalnim, a u isto vreme, Kosovo se obavezalo dogovorom iz 2013. i 2015. i mora da pokaže konzistentnost i da poštuje ove obaveze“, rekao je Lajčak.

Pozvao je sve sagovornike iz Prištine, naglasivši da je imao oko 25 sastanaka, da se ukinu partijske razlike u posmatranju dijaloga, da dijalog izdignu iz dnevne politike i budu spremni na kompromis.

„Na svim sastancima partneri su pokazali podršku dijalogu i razumevanje da je dijalog dobar i važan za Kosovo i potvrdili da će Kosovo ispoštovati sve obaveze uključujući i osnivanje ZSO“, tvrdi Lajčak, dodajući da je to najbitniji ishod njegovih sastanaka u Prištini.

Na pitanje da objasni da li će od Kosova biti zatraženo da ponovo razgovara o ZSO ili da sprovede sporazum koji je oborio kosovski ustavni sud i da li će ZSO biti dogovorena pre konačnog sporazuma, Lajčak je rekao da je „Sporazum o ZSO je već postignut u Briselu 2013., ali nije sproveden”.

“Takođe, postoji i mišljenje Ustavnog suda, ali Ustavni sud nikada nije rekao da ZSO ne treba da se formira. Ustavni sud je rekao da treba biti oformljena u skladu sa mišljenjem suda”, napomenuo je Lajčak.

Prema njgovim rečima, sledeći korak je razgovor o Statutu i to očekujemo.

“ZSO je deo sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji i on će biti sproveden nakon potpisivanja, dakle sprovođenje dogovora o ZSO će početi nakon potpisivanja. Ali detalji o ZSO treba da budu deo procesa dogovaranja sporazuma”, rekao je Lajčak.

On je napomenuo da ” trenutku potpisivanja sporazuma ne sme biti nejasnoća u vezi sa detaljima“.

Pozvao je sve subjekte na Kosovu da, koristeći sporazume iz 2013. i 2015. i mišljenje Ustavnog suda, daju predloge za ZSO i budu spremni da o tome diskutuju u dijalogu.

Na pitanje o detaljima razgovora sa Srpskom listom, Lajčak je rekao da Srpska lista nema razloga da napusti institucije jer je ZSO dogovorena i o njoj će se diskutovati.

Povezani članci

Biber: Sporna tačka 10 ne vezuje se za međusobno priznanje, već priznanje manjina

EWB

Lajčak: Pregovori Beograda i Prištine nisu laki, ne postoji rok

EWB

RSE: Zemlje članice EU traže da budu uključene u dijalog Beograda i Prištine

EWB