fbpx
European Western Balkans
Politika

Lajčakov intervju za EWB izazvao skandal zbog mape Zapadnog Balkana

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak; Foto: EWB SCREENING

BRISEL / PRIŠTINA – Napadi iz Prištine na specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka usledili su nakon gostovanja u emisiji portala European Western Balkans “Screening”, zbog, kako navode, mape koja se nalazila iza njega, a koja navodno prikazuje Kosovo kao deo Srbije.

Nakon što je prištinski portal Kljan Kosova objavio tekst sa naslovom “Lajčak vraća Kosovo Srbiji”, vest je preneta u velikom broju kosovskih medija, a usledili su brojni napadi novinara, ali i zvaničnika. Tako je na primer, Meliza Haradinaj, odlazeća ministarka za spoljne poslove i dijasporu Kosova, na svom Tviter nalogu objavila da je poslala novu mapu specijalnom predstavniku EU za dijalog.

“Mape su važne. Shvatila sam da vam treba tačna mapa Zapadnog Balkana, pa sam Vam je poslala diplomatskim kurirom. Rad sa “zombi” mapama je krajnje neprofesionalan, otuda i nedostaci. Što duže izbegavate mapu koju sam Vam poklonila, to će duže Vaš posao biti neuspešan”, napisala je Haradinaj.

Napadi su usledili nakon što je Lajčak u emisiji najavio posetu Beogradu i Prištini. Direktor portala Kljan Kosova Adriatik Keljmendi istakao je na Tviteru da bi Lajčak trebalo da se izvini zbog toga što je dao intervju dok je sedeo ispred mape koja prikazuje Kosovo kao deo Srbije,  ili u ponedeljak niko ne bi trebalo da ga dočeka kada dođe u posetu Kosovu.

Da mapa nije prikladna, izjavila je izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon-Taubadel koja je istakla da mapa “nije korisna”.

“Ja ne bih koristila takvu mapu. Ali ovo sigurno nije moja kancelarija”, napisala je fon Kramon-Taubadel.

Miroslav Lajčak i portparol EU Peter Stano su se oglasili povodom napada i istakli da je pomenuta mapa zvanična EU mapa Zapadnog Balkana.

“Tvrdnja o mapi je potpuno pogrešna i netačna. Ova zvanična mapa EU je u skladu sa pozicijom EU, statusno neutralna. Preporučio bih svima da se usredsrede na stvarna pitanja koja pomažu unapređivanju dijaloga o normalizaciji, umesto da pokušavaju da izmišljaju lažne priče”, napisao je Stano na svom Tviter nalogu.

Osim toga, Lajčak je 25. februara na svom Tviter nalogu objavio fotografije mape i istakao da s obzirom na to da su “zamagljeni snimci ekrana mape u mojoj kancelariji iz intervjua prourokovali misinterpretacije, delim sa vama fotografiju mape izbliza”.

“To je zvanična mapa EU Zapadnog Balkana. Kosovo je tu, kao i linija koja razdvaja Kosovo od Srbije”, napisao je Lajčak.

S druge strane, provladini mediji u Srbiji navode da je “mapa tokom intervjua Lajčaka izludela Albance”. Oni su izjavu portparola EU Petera Stana da je dotična mapa statusno neutralna okarakterisali kao “šamar Kosovu iz Brisela”.

Povezani članci

Usvojeni strategija za razvoj pravosuđa i revidiran Akcioni plan za Poglavlje 23

EWB

Kukan: Očekujem da EU neće pustiti Srbiju dugo da čeka

EWB

Kurc: Fokus predsedavanja na zaštiti spoljnih granica EU

EWB