fbpx
European Western Balkans
Politika

Lamert: Reforme ostaju ključ ka EU

Norbert Lamert; Foto: Sava Radovanović

BERLIN – Svi uslovi za članstvo u EU moraju biti ispunjeni u potpunosti da bi Bundestag dao pristanak za članstvo Srbije u Uniji, istakao je predsednik nemačkog parlamenta Norbert Lamert povodom završetka posete Srbiji.

On je, u saopštenju, naglasio da reforme ostaju ključ za ulazak u EU.

“Odlučujuće za pristupnu perspektivu Srbije je da, pored ekonomskih, primeni pre svega političke i institucionalne reforme. Posebno je značajno da funkcioniše podela vlasti sa samostalnim i snažnim parlamentom i nezavisnim pravosuđem“, naglasio je Lamert.

Stabilnost u Srbiji i regionu je važna, podvukao je on dodajući da stabilnost u jednoj zemlji može biti osigurana samo ako vlada demokratija.

“Predstava da se mora praviti razlika između stabilnosti i demokratije je iluzija“, poručio je Lamert.

Nemačka je kao i u prošlosti spremna da Srbiju podrži na njenom putu u EU, rekao je on dodajući da Srbija mora sama sprovesti promene.

“Ne postoji automatizam da kandidat pristupi u EU. Pred Srbijom je još težak put do članstva“, rekao je Lamert, koji je u Beograd doputovao sa predsednikom grupe prijateljstva Nemačka-jugoistočna Evropa Štefanom Albanijem, kao i njegovim zamenikom Fridrihom Ostendorfom.

Povezani članci

Završen konsultativni proces povodom izmene Akcionog plana za Poglavlje 23

EWB

Pismo opozicije EP: Započeti konsultacije o međustranačkom dijalogu što pre

EWB

CRTA: Rezultati dijaloga ograničeni, mediji i pritisci na birače i dalje problem

EWB