Evropa

Le Pen pozvala na zajednički nastup protiv liberalnih stranaka

Marin le Pen; Foto: Evropski parlament

PARIZ – Lider krajnje desnice u Francuskoj Marin le Pen pozvala je danas evropske populističke partije da se ujedine protiv liberalnog establišmenta na izborima za Evropski parlament naredne godine.

Obraćajući se pristalicama svoje partije Nacionalni zbor u francuskom gradu Frežisu, Le Pen je kritikovala francuskog predsednika Emanuela Makrona, Brisel i imigracionu politiku.

Podstaknuta prošlonedeljnim anketama, koje pokazuju da je podrška glasača koju Nacionalni zbor ima skoro pa “rame uz rame” sa Makronovom “Republikom u pokretu”, Le Pen je rekla da EU “ozbiljno šteti” Evropi i da bi izbori za EP mogli sve da promene, prenosi Blumberg.

Obraćajući se predstavnicima desničarske Slobodarske partije Austrije, koju predvodi Hajnc-Kristijan Štrahe, i italijanske Lige, na čijem je čelu Mateo Salvini, Le Pen je rekla “mi smo partije koje će se žestoko boriti da obrane naše nacije i našu civilizaciju”.

Ona je naglasila da će njena stranka voditi kampanju za izbore za EP u maju u saradnji sa saveznicima iz Evrope nacija i slobode, političke grupe u EP, čiji je član i Nacionalni front.

Francuski predsednik Emanuel Makron ranije je rekao da izbore vidi kao otvorenu bitku između antiimigrantski nastrojenih populista, poput nekadašnjeg Nacionalnog fronta, i proevropskih progresivaca, poput sebe.

“U Francuskoj, naš cilj je da porazimo Makrona. U Evropi, on je da izgradimo sa našim saveznicima, drugim (nacionalističkim) grupama, većinu koja će napraviti pauzu od propadajuće Evropske unije i napredovati ka saradnji nacija, koje poštuju različitost i identitet jedna druge”, rekla je Le Pen.

Povezani članci

Evropski komesar za trgovinu podneo ostavku zbog kršenja zdravstvenih propisa

FoNet

Merkel pozvala na stvaranje zajedničke evropske vojske

EWB

Hoće li Evropska narodna partija izbaciti Orbanov Fides iz svojih redova?

EWB