fbpx
European Western Balkans
Evropa

Le Pen pozvala na zajednički nastup protiv liberalnih stranaka

Marin le Pen; Foto: Evropski parlament

PARIZ – Lider krajnje desnice u Francuskoj Marin le Pen pozvala je danas evropske populističke partije da se ujedine protiv liberalnog establišmenta na izborima za Evropski parlament naredne godine.

Obraćajući se pristalicama svoje partije Nacionalni zbor u francuskom gradu Frežisu, Le Pen je kritikovala francuskog predsednika Emanuela Makrona, Brisel i imigracionu politiku.

Podstaknuta prošlonedeljnim anketama, koje pokazuju da je podrška glasača koju Nacionalni zbor ima skoro pa “rame uz rame” sa Makronovom “Republikom u pokretu”, Le Pen je rekla da EU “ozbiljno šteti” Evropi i da bi izbori za EP mogli sve da promene, prenosi Blumberg.

Obraćajući se predstavnicima desničarske Slobodarske partije Austrije, koju predvodi Hajnc-Kristijan Štrahe, i italijanske Lige, na čijem je čelu Mateo Salvini, Le Pen je rekla “mi smo partije koje će se žestoko boriti da obrane naše nacije i našu civilizaciju”.

Ona je naglasila da će njena stranka voditi kampanju za izbore za EP u maju u saradnji sa saveznicima iz Evrope nacija i slobode, političke grupe u EP, čiji je član i Nacionalni front.

Francuski predsednik Emanuel Makron ranije je rekao da izbore vidi kao otvorenu bitku između antiimigrantski nastrojenih populista, poput nekadašnjeg Nacionalnog fronta, i proevropskih progresivaca, poput sebe.

“U Francuskoj, naš cilj je da porazimo Makrona. U Evropi, on je da izgradimo sa našim saveznicima, drugim (nacionalističkim) grupama, većinu koja će napraviti pauzu od propadajuće Evropske unije i napredovati ka saradnji nacija, koje poštuju različitost i identitet jedna druge”, rekla je Le Pen.

Povezani članci

David Sasoli izabran za novog predsednika Evropskog parlamenta

EWB

Štraheu preti isključenje iz Slobodarske partije ako prihvati mandat u EP

EWB

EK: Turska nastavlja da se udaljava od EU

EWB