fbpx
European Western Balkans
Region

Leđeri: Oficir za vezu Fronteksa imaće diplomatski status

Fabris Leđeri i Dimitris Avramopulos; Foto: Evropska komisija

BEOGRAD – Sa srpskim vlastima je dogovoreno da u Beogradu počne da radi Fronteksov oficir za vezu koji će da bude odgovoran za ceo Zapadni Balkan, a radiće ovde u prostorijama Delegacije Evropske unije, izjavio je Fabris Leđeri, direktor Fronteksa, Agencije EU za evropsku i obalsku stražu.

“S obzirom da je Delegacija EU diplomatska misija, onda će samim tim i taj oficir za vezu imati diplomatski status. Isti princip smo primenili u Turskoj i taj isti princip ćemo da primenimo u Nigeru”, rekao je Leđeri u intervjuu za današnju Politiku.

Upitan može li se očekivati novi talas izbeglica iz Azije i Afrike, on je rekao da je za sada glavni fokus i izazov za EU predstavlja centralna migrantska ruta kojom migranti dolaze iz Libije u Italiju.

“Druga velika ruta je istočna gde od Turske jedan krak ide ka Bugarskoj, drugi ka Grčkoj. Ona je u velikoj meri pod kontrolom, naročito od kada je sklopljen sporazum između Turske i EU. Štaviše, od tada je broj migranata koji koriste ovu rutu opao za 95 odsto. To je dobra vest za Srbiju”, rekao je Leđeri.

U intervjuu za RTS, Leđeri je rekao da Srbiju vidi kao buduću članicu Evropske unije, a srpsku graničnu policiju kao buduće kolege u kontekstu zaštite evropskih granica.

On je dodao da je Fronteks započeo odličnu saradnju sa Srbijom 2009. godine, da ima radne aranžmane sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, što znači da Fronteks i srpska policija, naročito granična policija, blisko sarađuju.

“Sada razvijamo saradnju na granici između Srbije i Evropske unije. Fokus nije samo na ilegalnoj migraciji, već i na borbi protiv kriminala. Već imamo akcije usmerene na trgovinu oružjem, krađu vozila. Ja Srbiju vidim kao partnera, kao buduću članicu Evropske unije i vidim srpske graničnu policiju kao buduće kolege u kontekstu zaštite evropskih granica”, rekao je Leđeri za RTS.

Povezani članci

Han: EU se nada dogovoru o zajedničkom tržištu Zapadnog Balkana

EWB

Italija pozdan partner na putu ka EU, bez “skrivene agende”

EWB

Hoće li roming biti jeftiniji i za građane Zapadnog Balkana?

EWB