fbpx
European Western Balkans
Politika

Les: Uprkos inicijativama SAD i EU, rešenje odnosa Kosova i Srbije je još daleko

Timoti Les; Foto: Univerzitet u Kembridžu

LONDON – “Inicijative Ričarda Grenela o obnovi avio linije i železničkog saobraćaja između Beograda i Prištine imaju jasan politički cilj: SAD žele da Albanci što pre prihvate kompromis, a da Srbija prizna Kosovo. Brisel u ovom trenutku nema šta da ponudi ni jednima, ni drugima”, ocenjuje za Tanjug istraživač na Geopolitičkom forumu Kembridž univerziteta i bivši britanski diplomata na Balkanu Timoti Les.

“Vašington samo želi da Albanci prihvate kompromis, Srbija da prizna Kosovo i da se obe zemlje pridruže NATO. SAD veruju da će na taj način učvrstiti granice u regionu, zatvoriti ga u američku orbitu i neutralisati uticaj Rusije”, ističe Les.

Komentarišući ulogu EU u dijalogu, Les navodi da je Brisel praktično odustao od dijaloga između Beograda i Prištine još prošle godine kada je povukao svoju ponudu za učlanjenje zemalja sa Zapadnog Balkana.

“Učlanjenje u EU i obećanja, poput mira i prosperiteta je sve što je Brisel mogao da ponudi građanima regiona u zamenu za prihvatanje nelegitimnih rešenja koja pretpostavljaju spajanje različitih nacija i prisiljavanje da dele vlast u nefunkcionalnim multietničkim zemljama poput BiH i Kosova”, smatra on.

Les ističe da, uprkos diplomatskim inicijativama, pa čak i da one dovedu dve strane za pregovarački sto, rešenje odnosa između Beograda i Prištine nije izvesno u skorije vreme.

Povezani članci

Odgovor iz EK na pismo evroparlamentaraca o stanju u Srbiji do kraja maja

EWB

Palmer: Postoje razlozi zbog kojih opozicija ne želi na izbore, ali bojkot nije rešenje

EWB

Skoro 400 amandmana na izveštaj EP o Srbiji: Poslanici za strožu kritiku stanja u zemlji

EWB