fbpx
European Western Balkans
Evropa

Lider Gibraltara Tusku: Nećemo biti žrtva Bregzita

Gibraltar; Foto: Wikimedia Commons / Arne Koehler

LONDON – Prvi ministar Gibraltara Fabijan Pikardo kritikovao je danas predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska zbog toga što je Španiji dao pravo veta nad budućim odnosima između te britanske enklave i Evropske unije nakon što Britanija napusti taj blok.

Budućnost Gibraltara, stenovite britanske enklave na južnom kraju Španije, postala je prvo veliko sporno pitanje u pregovorima o istupanju Britanije iz Unije otkako je britanska premijerka Tereza Mej zvanično pokrenula taj proces 29. marta.

“Gospodin Tusk, kome je dato pravo da koristi poređenje sa razvodom, ponaša se kao muž koga žena vera i koji zbog toga kažnjava decu”, rekao je Pikardo Rojtersu.

Prema Pikardovim rečima, Španija pokušava da zastraši Gibraltar, dok EU dopušta to zastrašivanje, ali on ističe da ta britanska prekomorska teritorija neće dozvoliti da postane “moneta za potkusurivanje” u pregovorima o Bregzitu.

Prema nacrtu zajedničkog stava EU o pregovorima o izlasku Britanije iz tog bloka, “nakon što Ujedinjeno Kraljevstvo napusti Uniju, nijedan sporazum između EU i Ujedinjenog Kraljevstva neće moći da bude primenjen na teritoriju Gibraltara bez sporazuma između Kraljevine Španije i Ujedinjenog Kraljevstva”.

“Mi nećemo biti moneta za potkusurivanje i nećemo biti žrtva Bregzita, jer nismo krivi za to: mi smo glasali za ostanak u EU i naše isterivanje iz Unije značilo bi dozvoliti Španiji da se ponaša kao siledžija”, istakao je lider Gibraltara, pozvavši EU da iz predloga smernica ukloni onu o Gibraltaru.

U međuvremenu, britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson rekao je danas da neće biti promena kad je reč o suverenitetu Gibraltara bez pristanka Britanije, prenosi Rojters.

“Suverenitet Gibraltara je nepromenjen i neće se menjati, i nemoguće ga je menjati bez izričite podrške i pristanka naroda Gibraltara i Ujedinjenog Kraljevstva, i to se neće promeniti”, rekao je Džonson stigavši na sastanak šefova diplomatija EU u Luksemburgu.

Istovremeno, španski ministar spoljnih poslova Alfonso Dastis rekao je danas da je “pomalo iznenađen tonom Britanije” u vezi sa Gibraltarom, pozvavši na smirenost.

“Španska vlada je pomalo iznenađena tonom u komentarima koji dolaze iz Britanije, zemlje poznate po svojoj smirenosti”, rekao je Dastis tokom konferencije u Madridu, navodi britanska agencija.

Bivši lider Konzervativne partije britanske premijerke Tereze Mej, Majkl Hauard, rekao je da bi ona čak bila spremna na rat kako bi odbranila svoju teritoriju, kao što je Britanija učinila sa Argentinom zbog Foklandskih ostrva pre 35 godina.

Povezani članci

Izabrana nova predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola

EWB

Pogranične kontrole unutar EU ostaju do sredine maja

EWB

Smernice za pregovore o Bregzitu

EWB