fbpx
European Western Balkans
Evropa

Lideri EU 27 usvojili Deklaraciju jedinstva i solidarnosti u Sibiu

Sastanak lidera EU 27 u Sibiu; Foto: Twitter / @JosephMuscat_JM

SIBIU – Lideri EU 27 na samitu u Sibiu usvojili su Deklaraciju posvećenu prioritetima EU u narednih pet godina, kojom se članice Unije obavezuju na jedinstvo, solidarnost, zaštitu evropskih vrednosti i građana i jaču ulogu Evrope u svetu.

Lideri EU obavezuju se takođe da u narednom periodu “brane jednu Evropu” i da neće biti mesta za podele protivne zajedničkom interesu.

“Obavezujemo se da ćemo ostati ujedinjeni u dobru i zlu. Da ćemo pokazati solidranost u trenucima potrebe, da ćemo stajati zajedno i govoriti jednim glasom”, navodi se u Deklaraciji.

Oni su se obavezali i na traženje zajedničkih rešanja kao i zaštitu evropskog načina života, demokratije i vladavine prava.

“Nastavićemo da slušamo brige i nade svih Evropljana, Uniju približavamo građanima i delujemo odlučno i ambiciozno”, jedna je od 10 tačaka Deklaracije.

Dokument govori i o podršci principu pravednosti u svim oblastima počev od tržišta rada, ekonomije, socijalnih pitanja, digitalne transformacije.

“Nastavićemo da smanjujemo razlike među nama i uvek ćemo pomagati najranjivijim Evropljanima, stavljajući ljude ispred politike”, navodi se dalje u Deklaraciji.

Čelnici EU su se obavezali i da će za svoje planove i akcije obezbediti adekvatna sredstva kako bi se izborili sa izazovima 21. veka i obezbedili budućnost za generacije Evropljana koje dolaze.

Oni će, kako se navodi u tekstu Deklaracije, svojim politikama, ali i saradnjom sa međunarodnim partnerima štiti svoje građanje, te da će biti odgovoran lider na globalnoj sceni u cilju očuvanja pravnog poretka, ali i borbe protiv klimatskih promena.

“Unija je dans jača nego što je bila juče i mi želimo da jačamo njenu snagu za sutra. To je obaveza koju smo preuzeli za buduće generacije. To je duh Sibia i nove Unije od 27 članica, spremne da kao celina zakorači u budućnost”, navedeno je u zaključku Deklaracije iz Sibia.

Dodatni samit EU dva dana nakon izbora

Evropska unija će održati dodatni samit dva dana nakon što budu završeni izbori za Evropski parlament, 26. maja, kako bi se ocenilo ko bi trebao da obavlja tri vrhunska posla u Uniji koja će biti upražnjena na jesen.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc potvrdio je danas na samitu lidera EU u rumunskom gradu Sibiu da će datum održavanja tog skupa biti 28. maj, prenosi AP.

Cilj održavanja samita je da sve bude spremno do trenutka kada predsednik Evropske komisije Žan-Clod Junker napusti položaj krajem oktobra.

Povezani članci

Junker: Proširenje u narednom mandatu Evropskog parlamenta

EWB

Tusk: Balkanska ruta da bude zatvorena, EU perspektiva ostaje

EWB

Makron odlučio – Eduar Filip novi premijer Francuske

EWB