fbpx
European Western Balkans
Region

Lideri EU bez dogovora o otvaranju pregovora sa Albanijom i S. Makedonijom

Evropski savet, Foto: Evropska unija

BRISEL – Lideri EU prekinuli su rano jutros razgovore bez sporazuma o tome da se pokrenu pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom za članstvo u Uniji, a dogovoreno je da se odluka o tome donese do kraja oktobra.

Evropski savet je kasnije u toku dana saopštio da će ovo pitanje ponovo biti razmatrano pre samita EU-Zapadni Balkan u Zagrebu, koji je zakazan za maj sledeće godine.

Skoplje i Tirana očekvali su da na samitu dobiju zeleno svetlo za početak pregovora o pridruživanju EU, ali Evropska komisija insistirala je da budu ispunjeni svi kriterijumi, prenosi AP.

Francuski predsednik Emanuel Makron odbio je da odobri ijednoj novoj državi da pristupi u EU dok se procedure proširenja ne unaprede, dok se Holandija protivila kandidaturi Albanije.

“Nismo napravili zaključak o tome danas, ali sutra ćemo nastaviti da raspravljamo o tome”, izjavila je finski premijer Anti Rine, čija država trenutno predsedava EU.

Upitan o šansi da se pronađe kompromis, on je kazao da nije siguran da je to moguće, ali da se nada da je moguće postići sporazum.

Lideri evropskih institucija Donald Tusk, Žan Klod Junker, Ursula fon der Lajen i David Sasoli ocenili su ovu odluku kao “istorijsku grešku”, dok je predsedavajući Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister u saopštenju napisao da je ovo “tužan dan za Evropu”.

Sastanak makedonskog političkog vođstva zakazan je za nedelju popodne.

Povezani članci

Petrič: Neophodna nova evropska strategija za Zapadni Balkan

EWB

[BSF] Hunkos: Promocija demokratije među ključnim ciljevima EU na Zapadnom Balkanu

EWB

Vučić: Zaevu poziv za zajedničku sednicu dveju vlada

EWB