Evropa Izdvojeno Vesti

Lideri EU: Ponašaćemo se kao jedan, štitićemo interes Unije

Evropski savet, Foto: Evropska unija

BRISEL – Lideri Evropske unije saopštili su da će ostati ujedinjeni i da će nastojati da zaštite interese bloka usled odluke Velike Britanije da napusti Uniju.

“Unija će se ponašati kao jedan i sačuvaće svoje interese. Naš prioritet biće da minimalizujemo neizvesnost za naše građane, poslove i države članice, koju je izazvala odluka Britanije”, prenosi AP.

Lideri će se sastati na samitu u Briselu za mesec dana, 29. aprila.

Oni su, kako se navodi, saopštili da će “početi fokusom na sve ključne tačke koje podrazumevaju uredno povlačenje”.

Britanska premijerka Tereza Mej obavestila je danas poslanike britanskog parlamenta da je pokrenut Član 50 Lisabonskog sporazuma EU i da Britanija napušta Evropsku uniju.

“Danas na snagu stupa demokratska odluka naroda Ujedinjenog Kraljevstva da izađe iz EU. Ovo je istorijski trenutak u kojem nema povratka nazad”, navela je Mej i pozvala Britance da ostanu jedinstveni kako bi se osigurali najbolji mogući dogovor za svoju zemlju.

Ona je navela da će Britanija ostati posvećen partner Evrope.

Ministar spoljnih poslova Nemačke Zigmar Gabrijel upozorio je danas da predstojeći dvogodišnji pregovori o Bregzitu neće biti laki ni za jednu stranu i rekao da je teško razumeti kako bilo koja država može da veruje da će joj biti bolje samoj u trenutnom globalnom okruženju.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Nemačke izjavio je danas da je “Zadati vremenski okvir prokleto mali”, govoreći na konferenciji o dvogodišnje periodu u kojem je predviđeno da Velika Britanija i EU dogovoraju uslove razlaza.

Povezani članci

[EWB Intervju] Vitale: Javna diplomatija jedan od najvećih izazova za NATO u Srbiji

EWB

Dragojlović: Važno je da znamo šta je bila tema u Briselu

EWB

O Poglavlju 24 u izveštaju za Srbiju: Fali posvećenost, pa fale i rezultati

Bojan Elek