fbpx
European Western Balkans
Evropa

Lideri EU potvrdili posvećenost Pariskom sporazumu

Evropski savet, Foto: Evropska unija

BRISEL – Lideri zemlja članica EU potvrdili su svoju posvećenost primeni Pariskog sporazuma koji bi trebalo da doprinese borbi protiv klimatskih promena.

“Pariski dogovor ostaje kamen tremeljac sveopštih napora u cilju efektivnog rešavanja klimatskih promena i ne može biti ponovo pregovaran. Dogovor je ključan za modernizaciju evropske ekonomije i industrije, ali i ključan za primenu Agende o održivom razvoju 2030”, stoji u zaključku samita lidera EU.

Zemlje članice su se obavezale da pojačaju saradnju sa međunarodnim partnerima u okviru Pariskog sporazuma, na prvom mestu sa najranjivijim zemljama, a sve u cilju iskazivanja solidarnosti sa budućim generacijama i odgovornosti prema planeti Zemlji.

U nastavku razgovora u Briselu, tokom radne večere, premijerka Velike Britanije Tereza Mej obavestila je predsednike i premijere zemalja članica o pozicijama zvaničnog Londona u okviru pregovora o izlasku Velike Britanije iz EU u pitanju.

Ona je predložila da građani EU koji žive u Velikoj Britaniji duže od pet godina mogu dobiti trajno ista prava kao i građani britanske nacionalnosti.

To bi konkretno značilo trajno pravo boravka, dostupnost zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju, penzijama i drugim pogodnostima i posle izlaska Velike Britanije iz EU.

Ona je iznela i očekivanje da će se ista pravila primeniti i na Britance koji nastavljaju da žive u zemljam članica EU.

U predlogu britanske premijerke stoji da će onim građanima EU koji se usele u Veliku Britaniju pre zvaničnog izlaska države iz EU, što je planirano za mart 2019. godine, biti dat “grejs period”, koji bi mogao da bude dve godine, da regulišu svoj status.

U Velikoj Britaniji trenutno živi i radi 3,2 miliona građana drugih zemalja članica Unije, dok je Britanaca oko milion u zemaljam članicama.

I EU i Velika Britanija naglašavaju da žele što pre i na najbolji mogući način da reše prava svojih građana i svaku nesigurnost koju može doneti izlazak Velike Britanije iz EU.

Posle svog izlaganja Tereza Mej je napustila samit lidera EU, a evropskih 27 su nastavili razgovore o početku formalnih pregovora o Bregzitu.

Samit lidera EU nastavlja se i sutra u Briselu kada su na redu ekonomske teme.

Povezani članci

Partija evropske levice kao brana desnim populistima?

EWB

Koalicija ALDE-Makron protiv “Evrope nacija i slobode”

EWB

Pobednici i gubitnici izbora za Evropski parlament

EWB