fbpx
European Western Balkans
Politika

Lideri EU pozivaju na hitnu deeskalaciju situacije na Kosovu

Zastave Evropske unije; Foto: Evropska unija

BRISEL – Lideri država članica Evropske unije usvojili su danas zaključak o situaciji na severu Kosovu, kojim se osuđuju nedavni nasilni incidenti i poziva na hitnu deeskalaciju situacije, na osnovu ključnih elemenata koje je Evropska unija već naznačila 3. juna ove godine i najavljuju negativne posledice ako se to ne desi.

Evropski savet osuđuje nedavne nasilne incidente na severu Kosova i poziva na hitnu deeskalaciju situacije, navodi se u zakljčcima koji su objavljeni na sajtu Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

Dodaje se da strane treba da kreiraju uslove za prevremene izbore u četiri opštine na severu Kosova, a neuspeh u deeskalaciji tenzija doneće negativne posledice.

“Od suštinske je važnosti da se nastavi dijalog pod pokroviteljstvom EU, koji vodi visoki predstavnik, kao i hitna implementacija Sporazuma o normalizaciji odnosa i implementacioni aneks. To uključuje i uspostavljenje Zajednice srpskih opština”, navodi se u zaključcima.

Lideri država i vlada EU podsetili su na Solunsku deklaraciju od 21. juna 2003. godine, ali i deklaracije iz Sofije, Zagreba, Brda i Tirane i svojih ranijih zaključaka, kojima se ponavlja puna i nedvosmislena posvećenost perspektiva članstva Zapadnog Balkana u EU i podrška ubrzanju procesa pristupanja “zasnovanog na zaslugama i reformama”.

Povezani članci

Reljić: Balkanu treba više novca iz EU fondova

EWB

Šta je “Pribe izveštaj”, koji Pokret slobodnih građana zahteva od EU?

EWB

Brnabić kritikovala jučerašnju posetu predstavnika opozicije Briselu

EWB