fbpx
European Western Balkans
Politika

Lideri regiona dogovorili dalje korake za uspostavljanje malog Šengena

Sastanak lidera regiona u Ohridu; Foto: Tanjug / Predsedništvo Srbije

OHRID – Paket mera za postizanje “četiri slobode” i prvi konkretni koraci, uključujući putovanje bez pasoša do kraja godine, dogovoreni su na sastanku lidera Zapadnog Balkana u Ohridu.

Sloboda kretanja dobara, usluga, ljudi i kapitala bila je tema sastanka premijera Albanije i Severne Makedonije Edija Rame i Zorana Zaeva, predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i predsedavajućeg Savetom ministara BiH Denisa Zvizdića i ministarke privrede Crne Gore Dragice Sekulić.

Rama, Zaev i Vučić prethodno su se sastali u Novom Sadu u oktobru, gde su najavili da će inicijativa za uspostavljanje “malog Šengena” biti otvorena za druge države Zapadnog Balkana.

Međutim, predsednik Kosova Hašim Tači napisao je na fejsbuku da je inicijativa besmislena dokle god Srbija i BiH ne priznaju Kosovo. Svoje neučešće na sastanku objasnio je željom Kosova da ne menja svoju evroatlantsku perspektivu za regionalnu integraciju, prenosi Tanjug.

Prema ovoj agenciji, lideri su postigli dogovor o setu mera koje će doprineti rastu i razvoju zemalja regiona. Akcioni plan za njihovo sprovođenje će takođe biti usvojen.

Mere uključuju sistem koji će omogućiti putovanje između država samo sa ličnom kartom, kao i radne dozvole za rad u Albaniji, S. Makedoniji i Srbiji bez dodatnih procedura.

Predlog o malom Šengenu podrazumeva da će stranci koji dođu u Beograd, Skoplje ili Tiranu moći da putuju u partnerske zemlje bez potrebe za dodatnim vizama.

Kada je reč o kretanju dobara, lideri su predložili zajednički paket dokumentacije neophodan za njihov tranzit, sa naglaskom na “što manje papira”, prenosi Tanjug.

Međusobno priznavanje profesionalnih kvalifikacija, podsticaji za razmenu studenata, zajednički projekti za istraživanje i razvoj, prekogranična saradnja u borbi protiv terorizma i kriminala, kao i međusobna pomoć u vanrednim situacijama čine preostale predloge.

Inicijativu o reginalnom povezivanju nedavno je podržao specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer, a predsednik Srbije najavio je da će o ovoj temi diskutovati sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom tokom sastanka sledeće nedelje.

Povezani članci

Bilčik: Bojkot nije put, potrebni su nam svi proevropski glasovi u parlamentu

EWB

Kukan: Poglavlja 23 i 24 ključna za dalje pregovore

EWB

Vučićeva poseta Briselu: Potrebno više napretka u vladavini prava, EU podržava brzu prugu ka S. Makedoniji

EWB