fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Lideri Srbije i Kosova ne očekuju konačan sporazum pred sastanak u Berlinu

Aleksandar Vučić i Angela Merkel; Foto: Tanjug / AP / Markus Schreiber

BERLIN/BEOGRAD/PRIŠTINA – Regionalni sastanak u Berlinu na inicijativu Nemačke i Francuske zakazan za ponedeljak 29. april i dalje je tema broj jedan kako u domaćim tako i u inostranim medijima.

Razlog tome jeste što će jedna od glavnih tema biti budući odnos Srbije i Kosova. Kako navodi N1, konferencija će biti podeljena u dva dela, ali će u oba navrata u fokusu biti odnosi Kosova i Srbije, kao i implikacije tog odnosa na prilike u regionu.

Skupu će prisustvovati i visoka predstavnica EU Federika Mogerini, kao zamena predsednika Evropske komisije Žan Kloda Junkera, prenosi N1.

Tu informaciju potvrdila je i portparolka EU Maja Kocijančič za Radio Slobodna Evropa. Na konferenciji će biti i predstavnici svih zemalja Zapadnog Balkana, a jedino će Kosovo i Srbiju predstavljati i predsednici i premijeri.

Od država članica EU, organizatori su pozvali jedino predstavnike iz bivših jugoslovenskih republika, Slovenije i Hrvatske.

Premijerka Srbije Ana Brnabić nema velika očekivanja kada je ovaj sastanak u pitanju. Ona je rekla da će Beograd ponoviti stav da je spreman na dijalog sa Prištinom odmah po ukidanju carina.

S druge strane, Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da pozicija Srbije nije laka, ali da mu se čini da je, nakon razgovara sa predsednicima Sijem i Putinom u Pekingu, ipak učvršćena. Potreban je racionalni, realan i odgovorni pristup rešavanju problema Kosova, rekao je Vučić, prenosi N1.

Kosovoski zvaničnici su rekli da da će glavna tema biti dijalog sa Srbijom, ali da neće biti konačnog dogovora između dve države, prenela je prištinska Gazeta ranije ove nedelje.

Međutim, kako list dalje navodi postoje oprečni stavovi između Tačija i Haradinaja. Dok je Tači za povlačenje carina i korekciju granica kao jedno od potencijalnih rešenja, Haradinaj se protivi tim opcijama. On je rekao da će se carine povući ukoliko Srbija prizna Kosovo. Kako se dalje navodi, on se protivi promeni granica jer smatra da će to izazvati tragediju na Balkanu.

Savetnik predsednika Kosova Bekim Čolaku, izjavio je da Hašim Tači i Ramuš Haradinaj na berlinskom samitu u ponedeljak zastupati “državne interese”.

“Stavovi su jasni, javni i transparentni za sve građane Kosova. Kosovo u Berlin ide kako bi se domaćinima skupa i delegacijama susednih država, predstavilo kao nezavisna i suverena država sa evropskom perspektivom koja nema alternativu”, rekao je Čolaku.

Han: Nastavak dijaloga glavni cilj sastanka u Berlinu

Evropski komesar za pregovore o proširenju Jonahes Han pozdravio je inicijativu Pariza i Berlina i njihov interes za region Zapadni Balkan. On je u intervju za nemački Handelsblat izjavio da glavni cilj sastanka u Berlinu treba biti rešenje blokade dijaloga između Beograda i Prištine.

Istakao da održivo rešenje mora da dođe iz Beograda i Prištine koje moraju i da ga sprovedu.

Povezani članci

Vučić i Tači se sastali s Mogerini: EU očekuje brzo ispunjavanje preuzetih obaveza

EWB

Borelj: Dijalog i njegov ishod propusnica za evropsku budućnost Srbije i Kosova

EWB

Senator Ron Džonson: SAD podržava pronalaženje fleksibilnog rešenja

EWB