fbpx
European Western Balkans
Politika

Lideri Zapadnog Balkana sutra potpisuju tri sporazuma u okviru Berlinskog procesa

Nemačka zastava; Foto: Pixabay

BERLIN – Lideri Zapadnog Balkana će na samitu u Berlinu koji počinje sutra, 3. novembra, potpisati tri sporazuma – o međusobnom priznavanju ličnih karata, univerzitetskih diploma i profesionalnih kvalifikacija, saopštili su zvaničnici Vlade Nemačke, prenosi FoNet.

Nemački kancelar Olaf Šolc trebalo bi 3. novembra da primi lidere šest balkanskih zemalja i EU u Berlinu u okviru “Berlinskog procesa” koji je pokrenula njegova prethodnica Angela Merkel.

 Zvaničnik vlade u Berlinu je rekao za Rojters da su to potezi ka daljoj integraciji i stabilnosti regiona, u kojem ni nakon raspada bivše Jugoslavije i etničkih ratova 1990-ih, ne prestaju tenzije. Kako je pojasnio, cilj je da Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju, Kosovo i Albaniju približe članstvu u Evropskoj uniji, zbog strahova od sve većeg uticaja Rusije i Kine u regionu.

Kako prenosi Rojters, zvaničnik njemačke vlade rekao je da Srbija mora da odluči da li želi da se pridruži Evropskoj uniji ili da uđe u partnerstvo sa Rusijom.

“Potreba za donošenjem odluke dolazi do izražaja s obzirom na geopolitička dešavanja”, rekao je zvaničnik, osvrćući se na rat Rusije protiv Ukrajine.

Kako prenosi FoNet, premijerka Ana Brnabić predvodiće u četvrtak delegaciju Srbije na Samitu Berlinskog procesa i učestvovati na sesijama “Regionalna saradnja i regionalno zajedničko tržište”, “Sigurnost snabdevanja energijom i transformacija” i “Budućnost Berlinskog procesa”, saopšteno je danas iz njenog kabineta.

Ana Brnabić će se na marginama Samita sastati sa ministrom spoljnih poslova Velike Britanie Džejmsom Kleverlijem. Planirano je da se Brnabić sastane sa predstavnicima Foruma mladih i Foruma civilnog društva, kao i sa nemačkim privrednicima u organizaciji Odbora za istok nemačke privrede i Skupštine nemačkih privrednih komora.

Povezani članci

Vučić: Odluka Evropske unije nije protiv Srbije

EWB

Joksimović: Naš plan je da do 2021. budemo spremni za EU

EWB

Da li je Izveštaj Evropske komisije pozitivan, negativan ili objektivan?

EWB