fbpx
European Western Balkans
Društvo

Liht: Evropski savet poslao loše poruke regionu

Sonja Stojanović Gajić, Sonja Liht i Vladimir Međak; Foto: Twitter / Evropski pokret

BEOGRAD – Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht ocenila je da je ovogodišnji Beogradski bezbednosni forum, koji je danas završen, apsolutno ostvario očekivanja organizatora, ali i da je ceo događaj protekao u senci Evropski savet u Briselu, sa kojeg nisu poslate dobre poruke regionu Zapadnog Balkana.

“Na ovogodišnjem Forumu imali smo priliku da govorimo o stvarima koji nisu samo dnevna politika, da duboko promislimo izazove sa kojima se susreće regiona, kao i EU i ceo svet”, istakla je Liht u razgovoru za Tanjug.

Liht je rekla da su učesnici i panelisti na devetom BSF 2019 uspeli da se dotaknu različitih tema iz različitih delova sveta o kojima se, kako kaže, u Beogradu ne razgovara često.

“Mislim da je Beogradski bezbednosni forum protekao u senci samita u Briselu, jer nismo mogli ni na koji način da izbegnemo da se Beogradski bezbednosni forum odigrava istog dana kada i Samit EU u Briselu”, objašnjava Liht.

Kako navodi, prvog dana foruma bilo je jasno da datum pregovora Severnoj Makedoniji i Albaniji neće biti određen, a da Kosovo neće dobiti viznu liberalizaciju.

“To je loša vest i s tim su se svi prisutni na Beogradskom bezbednosnom forumu saglasili. Reč je o lošim vestima ne samo za ova tri društava već za ceo naš region”, istakla je Liht.

Baronica Ketrin Ešton, dodaje Liht, tokom foruma je naglasila da Evropa apsolutno mora da poštuje ono što obeća, te da je to osnovni problem EU.

“Ukoliko se to ne događa poverenje građana regiona u našu budućnost u Evropskoj uniji slabi”, objašnjava Liht i dodaje da je ipak uverena da se to neće dogoditi jer sve ostalo deluje manje dobro za samu EU.

Kako objašnjava, za nas u ovom trenutku će biti veliki izazov pitanje kako da prevaziđemo porast evroskepticizma i to naročito među mladima.

“Gde porast evroskepticizma vodi? Taj porast vodi još intenzivnijem odlasku ljudi. Svi oni koji misle da će se sada desiti neko čudo, pa da će neko drugi, treći ili peti doči da prigrli ovaj region, ja sam ubeđena, a očigledno su bili ubeđeni i učesnici, duboko se varaju”, smatra Liht.

Ona ocenjuje da je za region najbolja opcija članstvo u EU, kao i da sami primenjujemo što intenzivnije vrednosti, standarde i institucionalna rešenja koje Unija ima jer su to, prema njenim rečima, najbolje vrednosti, standardi i rešenja za nas, te da bolja nisu ponuđena ni u celom svetu.

“Prema tome, u ovom svetu izazova, u ovom svetu brojnih sukoba i post-konfliktnih regiona, kao što je Bliski istok, za nas je apsolutno mnogo bolje da budemo deo jedne integracije koja ima ozbiljnih unutrašnjih problema, ali koja još nudi jedan način života i sposobnost fleksibilnosti, kao i prijem novih u svoje redove”, ističe Liht.

Ona se nada da će na sledećem, desetom Beogradskom bezbednosnom forumu, stvari biti pomerene na bolje.

“Mislim da će 10. BSF se odvijati u drugačijem duhu. Sledeće godine će biti 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, a verujem da će dotle i proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine biti opet u jednoj aktivnoj fazi, ne samo između političara, nego između oba društva jer moramo početi dijalog između dva društva”, rekla je Liht.

Na devetom Beogradskom bezbednosnom forumu, u organizaciji Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Beogradskog centra za bezbednosnu politiku i Evropskog pokreta u Srbiji učestvovali su brojni diplomatski predstavnici, visoki zvaničnici tih zemalja, a sa događaja je, prema rečima organizatora, izvešavalo 150 novinara iz 13 zemalja.

Povezani članci

Održana obuka o kreiranju javnih politika u okviru projekta “Pripremi se za učešće”

EWB

O dualnom obrazovanju na sednici Konventa

EWB

Slobodan Cvejić podneo ostavku u REM-u

EWB