fbpx
European Western Balkans
Politika

Liht: Nije dovoljan telefonski poziv, potrebni razgovori Srbije i Makedonije

Sonja Liht; Foto: Medija centar Beograd

BEOGRAD – Predsednica Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht kaže da je potreban razgovor Srbije i Makedonije, ali da svakako nije dovoljan jedan telefonski poziv.

“Ja bih želela da pre nego što dođe do ovakvih koraka, kao što je povlačenje diplomata, da se stupi u ozbiljnu komunikaciju”, rekla je Liht za B92.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će telefonom razgovarati sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevom, a Liht navodi da je teško da će se stvari rešiti jednim telefonskim pozivom.

“Jedno od osnovnih pitanja je pitanje Kosova u UNESCO, znamo da je Zaev tvrdio da će Makedonija biti neutralna, ali sad kaže da će delati kako kaže većina u EU”, navela je Liht.

Ona je ocenila da države na Balkanu ne preuzimaju stvari u svoje ruke i broj stranih igrača u regionu je veći.

“Mislim da je odnos između zemalja na Balkanu pre svega ono što moramo da uzmemo u svoje ruke“, rekla je Liht.

Kada je reč o broju “igrača” koji pokušavaju da se ubace na balkansku scenu, ona navodi da se do nedavno govorilo o Americi i Rusiji, a da se danas govori i o Turskoj i Saudijskoj Arabiji, kao i Kini.

“To je zabrinjavajuće, jer ne znam kako će različiti interesi sa različitih strana slaba društva moći da iznesu”, rekla je Liht.

Povezani članci

Mogerini: Balkan je u Evropi, “ponovno ujedinjenje” umesto “proširenja”

EWB

Dačić: Očekujem da proces proširenja EU uđe u novu fazu

EWB

Pismo nemačke vlade vlastima u Srbiji: Neodržavanje Europrajda enorman korak unazad

EWB