fbpx
European Western Balkans
Politika

Linhart: Austrija će pomoći Srbiji u daljem procesu pristupanja

Mihael Linhart; Foto: Flickr / Mahmoud

BEOGRAD – Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa generalnim sekretarom Saveznog ministarstva za međunarodne i evropske poslove Austrije Mihaelom Linhartom i zahvalila, u ime Srbije, na aktivnoj i doslednoj podršci i pomoći koju Beč pruža Beogradu na putu ka punopravnom članstvu u Uniji.

Joksimović i Linhart, navedeno je u saopštenju, razgovarali su o odnosima dve države, procesu pristupanja Srbije EU, reformama koje se sprovode, situaciji u regionu i drugim temama.

Ministarka Joksimović je, u ime Srbije, zahvalila Austriji na aktivnoj i doslednoj podršci i pomoći koju Beč pruža Beogradu na putu ka punopravnom članstvu u Uniji i podvukla da očekuje da će Srbija do kraja juna, kada se okončava malteško predsedavanje EU, otvoriti još dva poglavlja: 29 – Carinska unija i 7 – Pravo intelektualne svojine.

“Srbija je, radi jačanja regionalne stabilnosti, a ona je preduslov razvoja i napretka, spremna da razgovara sa svima u okruženju” potvrdila je Joksimović.

On je istakla da očekuje i da drugi u regionu pokažu istu takvu volju, a Mihael Linhart se složio sa takvim stavom, uz iskreno uverenje, da svi imaju obavezu da maksimalno doprinesu stabilnosti regiona jer je to u interesu stabilnosti i EU.

“Austrija, takođe, snažno podržava evropski put Srbije i njenu nameru da postane deo EU” naglasio je Linhart koji je izrazio uverenje da je Srbija, kada je o evropskim integracijama reč, na pravom putu.

Linhart je poručio i da će Beč na sve načine pomoći Beogradu u daljem procesu pristupanja.

On je, takođe, naglasio da je Srbija značajan i pouzdan partner Austrije i EU u suočavanju sa migrantskom krizom.

Govoreći o nastavku Berlinskog procesa Linhart je rekao da Austrija, kao jedna od država koja aktivno učestvuje u njemu, snažno podržava regionalno infrastrukturno i povezivanje mladih, ali i naglasio da to svakako nije zamena za proces evropskih integracija.

Sagovornici su istakli zadovoljstvo da su bilateralni, politički i ekonomski odnosi dve države na visokom nivou i da postoji kapacitet za njihovo jačanje, rečeno je u saopštenju.

Povezani članci

Miščević: Članice mogu dati “zeleno svetlo” za pet poglavlja

EWB

Fon Kramon: Ako nema reformi u oblasti vladavine prava, nema novca od EU

EWB

Bilčik: Postoji samo evropsko rešenje za dijalog Beograda i Prištine

EWB