fbpx
European Western Balkans
Politika

Linkevičijus: Sve manje sledite EU u odnosu prema Rusiji

Linas Linkevičius; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Srbija mora jasno da pokaže stratešku orijentaciju prema EU i spremnost za usklađivanje spoljne politike sa Unijom, izjavio je ministar spoljnih poslova Litvanije Linas Linkevičijus.

“Sada se događa suprotno – usklađenost sa stavovima EU smanjuje se u poslednjih pet godina”, rekao je za Večernje novosti Linkevičijus koji je nedavno izazvao buru reakcija izjavom da EU mora da preispita i uravnoteži politiku proširivanja prema zemljama koje s njom dele iste vrednosti, kao što je Ukrajina, a ne sa onima koje učestvuju u vojnim vežbama s Rusijom.

“Ključno je da se izbegnu dvostruki standardi za zemlje Zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva”, objašnjava on svoj stav.

Litvanija, dodaje, podržava evropsku perspektivu za sve zemlje Zapadnog Balkana.

“Pitanja koja se odnose na poglavlje 31 koje je vezano za spoljnu i odbrambenu politiku, važna su za procenu njene strateške orijentacije”, navodi on.

Na pitanje može li Srbija da zadrži dobre odnose sa Rusijom i da napreduje ka EU, Linkevičijus kaže da se od Srbije ne traži da napusti svoje tradicionalno bliske odnose sa Rusijom.

“Međutim, kada se suočimo s kršenjem međunarodnog prava, suvereniteta i teritorijalnog integriteta druge zemlje, moramo da ostanemo čvrsti i ujedinjeni. Imajući u vidu aspiracije Srbije za članstvo u EU i rusku agresiju u našem susedstvu, neke akcije i izjave Srbije, poput izvođenja vojnih vežbi sa Rusijom, šalju dvosmislene poruke državama članicama EU”, rekao je on.

Predsednik Aleksandar Vučić tražio je vremenski okvir za prijem Srbije u EU, podsećaju Novosti, a litvanski ministar tim povodom kaže:

“Proširenje se zasniva na zaslugama svake zemlje, a ne na kalendaru. Mogućnost da se ubrzaju integracije u potpunosti je u rukama srpskih vlasti. Napredak Srbije u oblasti vladavine prava i normalizacija odnosa s Kosovom imaju važnu ulogu”, kaže Linkevičijus.

Povezani članci

Mogerini dočekala Brnabić u Briselu

EWB

Strategija usmerava fokus Brisela na Zapadni Balkan

EWB

Kurc posetio Beograd i Prištinu: Većina u EU podržava svaki dogovor koji obezbeđuje mir

EWB