fbpx
European Western Balkans
Pregovori

Litvanija traži novi izveštaj o skriningu za Poglavlje 31?

Evropska komisija; Foto: Pixabay

BEOGRAD – Nekoliko država članica EU ne dozvoljava Srbiji da dobije izveštaj o skriningu za Poglavlje 31 o zajedničkoj spoljnoj, bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU, na koji se čeka više od četiri godine, a postoje informacije da je Litvanija predložila izradu novog, kaže Igor Novaković iz nevladinog Centra za međunarodne i bezbednosne poslove.

Novaković u izjavi Tanjugu kaže da ne bi trebalo pisati novi izveštaj, jer bi to oduzelo previše vremena, već revidirati postojeći, koji je završen još 2014. godine.

“Pisanje novog izveštaja bi podrazumevalo verovatno i novi eksplonatorni i bilateralni skrining, što u principu nema smisla. Bilo bi najbolje revidirati postojeći tekst i to se verovatno može uraditi za kratko vreme, dok bi novi bilateralni i eksplanatorni skrinig uzeli malo više vremena nego što treba”, kaže Novaković.

Izveštaj Evropske službe za spoljne poslove o skriningu, odnosno procesu analitičkog pregleda zakonodavstva, još 2014. godine poslat je državama članicama na revidiranje i odobrenje.

Međutim, nekoliko država, među kojima i Litvanija, ne dozvoljavaju Srbiji da dobije taj izveštaj, koji je prvi korak na putu ka otvaranju Poglavlja 31.

Novaković je podsetio da je u julu ove godine mađarski ministar spoljih poslova Peter Sijarto rekao da bi Litvanija trebalo da iznese svoje mišljenje u vezi sa skriningom za Poglavlje 31, kako bi dalje mogla da se nastavi procedura.

Novaković kaže da su razlozi zbog kojih Litvanija blokira izveštaj brojni i da sežu još u 2011. godinu, ali da je glavni razlog određeno nepoverenje prema spoljnoj politici Srbije kad je reč o Rusiji.

Objašnjava da su trenutno glavni deo Poglavlja 31 spoljnopolitičke deklaracije i mere sa kojima se Srbija ne usaglašava, a pre svega one koje se tiču Rusije i konflikta u Ukrajini.

“Sigurno je da naša administracija u Ministarstvu spoljnih poslova i pregovaračkom timu zalaže za to da nema potebe da se pravi problem na osnovu izveštaja o skriningu i da je potrebno uspostaviti zvaničan, vidljivi dijalog, a nužan preduslov za to je izveštaj”, rekao je Novaković.

Dodaje da će samo otvaranje poglavlja trajati određeno vreme zbog procedure, ali da je prethodno neophodno da Srbija dobije izveštaj o skriningu.

Nakon toga će obe strane predstaviti svoju pregovaračku poziciju, a onda će se krenuti u otvaranje poglavlja.

Joksimović: Brisel, za sada, ne piše novi izveštaj

Brisel nije doneo odluku da se izradi novi Izveštaj o skriningu za Poglavlje 31 o zajedničkoj spoljnoj, bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU, budući da takvu odluku nije potvrdilo svih 28 članica EU, kaže ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Joksimović je, na pitanje Tanjuga da li je Litvanija predložila izradu novog Izveštaja o skrinigu, rekla da nije pompezna vest da bi nacrt Izveštaja o skriningu za Poglavlje 31 trebalo ažurirati, iz, kako kaže, jednostavnog razloga, budući da se podaci u njemu odnose na period do kraja 2014. godine.

“Donošenje potpuno novog izveštaja zahtevalo bi kompleksnu proceduru i novi pravni osnov, budući da je skrining svih poglavlja, a lično sam prisustvovala eksplanatornom skriningu jula 2014. godine, u pregovoračkom procesu okončan u martu 2015. godine”, rekla je Joksimović.

Povezani članci

Izrada nacrta strategija nacionalne bezbednosti i odbrane nije bila inkluzivna

EWB

Novi projekat EU za sprsko pravosuđe od dva miliona evra

EWB

Brnabić: Srbija će biti spremna za članstvo EU do 2020.

EWB