fbpx
European Western Balkans
Saobraćaj i telekomunikacije

Ljajić: Moguće ukidanje rominga za sve zemlje Zapadnog Balkan

Roming; Foto: Evropska unija
Roming; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Na samitu EU – Zapadni Balkan u Sofiji, koji će biti održan 17. maja, mogla bi ponovo da bude aktivirana inicijativa i potpisan sporazum o ukidanju rominga za sve zemlje Zapadnog Balkana, izjavio je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

“Nakon što je Bugarska preuzela predsedavanje EU, oni su reaktivirali tu inicijativu i najavljuju da bi na samitu u Sofiji mogao da se potpiše sporazum o ukidanju rominga i za sve zemlje Zapadnog Balkana i pristupanje toj evropskoj direktivi, što znači da bi roming bio potpuno ukinut”, rekao je Ljajić Tanjugu.

Ljajić je napomenuo da, ipak, ne može sa sigurnošću da potvrdi da li će se to i dogoditi.

On je podsetio da je ranije postojala inicijativa za potpuno ukidanje rominga na prostoru Zapadnog Balkana odnosno da se i te zemlje priključe tzv. Direktivi za ukidanju rominga u EU, koja je za članice EU potpuno ukinula roming.

“Tako bi i zemlje koje su u procesu pristupanja EU, u različitim fazama, takođe, pristupile tom sporazumiu na osnovu kojeg bi naši građani kada putuju u zemlje EU plaćali iste cene usluga kao u domaćem saobraćaju. Mi smo se ranije u nekoliko navrata obraćali Evropskoj komisiji koja nas je odbijala pod izgovorom da ta direktiva važi samo za članice EU i da bi važenje direktive i za druge zemlje podrazumevalo promenu tog dokumenta”, naveo je Ljajić.

Ministar Ljajić je rekao povodom najave bugarskog ministra za transport Ivaila Moskovskog da će od avgusta biti snižene cene rominga za Makedoniju i Srbiju i da će ta odluka biti doneta tokom bugarskog predsedavanja EU, kao i da mobilni operateri Bugarske, Makedonije i Srbije rade na potpisivanju tog sporazuma, da postoji više inicijativa, a najmanje tri, u pravcu snižavanja cena rominga do njegovog potpunog ukidanja u regionu.

Moskovski je, takođe, prema navodima Makedonske novinske agencije (MIA), rekao da će tokom bugarskog predsedavanja EU jedan od prioriteta biti snižavanje cena rominga za sve zemlje Zapadnog Balkana.

Ljajić tim povodom ističe da je Srbija sa Bugarskom potpisala memorandum o postepenom snižavanju cena roming usluga do njegovog ukidanja, kao i da je taj memorandum, pre svega, apel upućen telekomunikacionim operaterima da postižu dogovore, najpre na snižavanju, a onda i ukidanju rominga između dve zemlje.

On je podsetio na još jednu inicijativu za ukidanje rominga, koja nema veze sa Bugarskom, koja se odnosi na tzv. zapadnobalkansku šestorku odnosno šest ekonomija Zapadnog Balkana.

“Mi smo pre tri godine potpisali sporazum sa Makedonijom, BiH i Crnom Gorom. Tada je Albanija bila van toga, a sada i Kosovo i Albanija žele da se priključe tom sporazumu i da imamo ukinut roming na prostoru ovog reigona”, naveo je Ljajić.

Povezani članci

Građani Zapadnog Balkana od jula plaćaju niže cene rominga

EWB

EU sanira tri klizišta u Mionici

EWB

Ideja je da se u Sofiji potpiše izjava o ukidanju rominga

EWB