fbpx
European Western Balkans
Energetika i životna sredina

Lokalne samouprave da planiraju sredstva za ekologiju

Goran Trivan; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici složili su se danas da treba jačati kapacitete lokalnih samouprava u oblasti zaštite životne sredine i da će u tome lokalne samouprave imati potrebnu pomoć.

Ministar Trivan ocenio je da je dosadašnja saradnja Srbije i Delegacije EU bila dobra, ali da uvek postoji prostor za dodatno unapređenje odnosa, saopštila je Kancelarija za saradnju s medijima.

“Sada nam predstoji detaljna analiza stanja zaštite životne sredine u Srbiji i analiza realizacije projekata, nakon čega ćemo moći da odgovorno pripremimo pregovaračku poziciju za Poglavlje 27”, pojasnio je Trivan.

Ministar je kao prioritetne oblasti izdvojio prečišćavanje otpadnih voda, upravljanje komunalnim otpadom, remedijaciju zemljišta i borbu protiv klimatskih promena, za šta je kao najbolji, najjeftiniji i najkvalitetniji metod naveo pošumljavanje.

“Puno ćemo truda uložiti u zaštitu prirode i ublažavanje klimatskih promena, a metod koji ćemo koristiti jeste pošumljavanje“, istakao je Trivan.

Ministar je podvukao da će u narednom periodu veća pažnja biti posvećena i saradnji sa nevladinim sektorom, kao i podizanju svesti građana o svim pitanjima zaštite životne sredine.

Sem Fabrici se saglasio da zaštita životne sredine predstavlja životno pitanje i da u tom pogledu Srbija, kao partner Evropske unije, svakako može da očekuje svu moguću pomoć u cilju poboljšanja aktuelne situacije i postizanja boljitka za sve građane.

“Delegacija Evropske unije u Srbiji će vam pružiti punu podršku u podizanju kapaciteta Ministarstva i promociji ciljeva zaštite životne sredine”, naglasio je ambasador Fabrici.

Sagovornici su se složili da je u narednom periodu veoma bitno jačati kapacitete lokalnih samouprava u svim pogledima, a pogotovo u sferi izrade i finansiranja projekata u oblasti zaštite životne sredine, kao i da će u tom pogledu lokalne samouprave imati potrebnu pomoć.

Ministar Trivan je posebno naglasio da sve jedinice lokalne samouprave moraju planirati sredstva za zaštitu životne sredine u svojim budžetima za sledeću godinu, navedeno je u saopštenju.

Povezani članci

Nedelja energije u Beogradu

EWB

Panel diskusija “Srbija i Pariski sporazum”

EWB

“Poglavlje 27 izuzetna prilika za napredovanje”

EWB