fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika Vesti

London ulaže za digitalne veštine i pomirenje na Zapadnom Balkanu

Boris Džonson; Foto: Flickr/Andrew Parsons/ i-Images

LONDON – Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson danas će objaviti da će Velika Britanija uložiti 10 miliona funti kako bi pomogla u izgradnji digitalnih veština i povećanja mogućnosti za zapošljavanje mladih na Zapadnom Balkanu, javlja portal Juropian Vestern Balkans pozivajući se na saopštenje britanskog Ministarstva spoljnih poslova.

Kako se navodi u saopštenju, objavljenom u vreme kada se u Londonu održava Samit Zapadnog Balkana, u okviru Berlinskog procesa, Džonson će objaviti i da će Velika Britanija uložiti još milion funti za rešavanje pitanja nasleđa iz prošlosti, uključujući identifikaciju žrtava ratova tokom 1990-ih.

Prema navodima ministarstva, navedena sredstva obuhvataju obuku dece u više od 4.500 škola u cilju podsticanja digitalne pismenosti i veština širom regiona, koju će pružiti međunarodna organizacija za kulturne odnose i obrazovanje iz Velike Britanije “British Council”.

“Obezbeđivanjem pristupa digitalnom obrazovanju, ova sredstva će pomoći u podsticanju nove generacije inovatora i preduzetnika, kako na Zapadnom Balkanu, tako i u Velikoj Britaniji”, navodi se u saopštenju.

Najavljuje se i da će ministar “ponoviti posvećenost Britanije Zapadnom Balkanu time što će objaviti dodatnih milion funti za pomoć regionu u rešavanju teških pitanja nasleđa iz prošlosti”.

Kako se dodaje, taj iznos uključuje “rad na pronalasku i identifikaciji 12.000 žrtava, koje se i dalje vode kao nestale u sukobima 1990-ih”.

Džonson je ocenio da “nove finansije pokazuju trajnu posvećenost Britanije regionu Zapadnog Balkana”, kao i “našu želju da pomognemo regionu da prevaziđe neke od najtežih poglavlja u svojoj istoriji i otvori put ka još prosperitetnijoj budućnosti”.

Samit lidera Zapadnog Balkana, u okviru Berlinskog procesa, održava se danas i sutra u Londonu.

Berlinski proces je 2014. pokrenula nemačka kancelarka Angela Merkel sa ciljem da Zapadni Balkan približi EU, ali i podstakne saradnju u samom regionu.

Povezani članci

Usporavanje evropskih integracija – odgovornost ipak na Srbiji

EWB

Stanje demokratije u Srbiji: Nastavljene zabrinjavajuće tendencije i u 2022. godini

EWB

Fabrici: Tempo pristupanja Srbije zavisi od reformi

EWB